Ugrás a tartalomra

VMSZ: Éljenek szavazati jogukkal és támogassák a Fidesz-KDNP listáját!

2024.04.19
13:57
2024.04.19
16:59
Forrás
Pannon RTV
Minimális cél, hogy a zentai, magyarkanizsai és topolyai önkormányzat vezetése továbbra is VMSZ-es maradjon - ezt a párt elnöke mondta mai sajtótájékoztatóján a június másodikai szerbiai önkormányzati választásokkal kapcsolatban.

Dr. Pásztor Bálint szerint a többi önkormányzat területén pedig az a cél, hogy növelni tudják az erejüket. A VMSZ elnöke az európai parlamenti választásokról is beszélt, melynek dátuma június 9-e. A Fidesz-KDNP listáján a 8-ik helyen Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, és Szerbia jelenlegi oktatási államtitkára áll.

Június 9-én európai parlamenti választások lesznek, melyen a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar kettős állampolgárok is voksolhatnak. Ehhez szükséges, hogy szerepeljenek a választói névjegyzékben, akik még nem regisztráltak, május 15-ig megtehetik. A levélcsomagok május 20-a után érkeznek meg. A vajdasági szavazópolgárok levélszavazat útján adhatják le voksaikat, erre május 20-a és június 9-e között lesz lehetőség. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke kiemelte, fontos, hogy minél több háborúellenes képviselő legyen az Európai Parlamentben, olyan képviselő, akinek a saját nemzete, a saját országa a legfontosabb.  

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VMSZ: „Nem abban látjuk a megoldást, hogy csapatokat, illetve fegyvert küldenek Ukrajnába, tovább húzva és fenntartva a háborús helyzetet. Én néhány nappal ezelőtt jártam Beregszászban, a KMKSZ kongresszusán, úgyhogy láttam, hogy pontosan azokon a folyamatokon mennek át a kárpátaljai magyarok, amelyeket, mi vajdasági magyarok a '90-es évek folyamán több alkalommal átéltünk, úgyhogy tapasztalatból tudjuk azt, hogy a háború soha nem lehet jó megoldás. Ahogy az illegális migránsok támogatása sem lehet jó megoldás. Abban vagyunk érdekeltek, hogy az az állapot kerüljön fönntartásra a jövőben is, amely 2023. októberétől tapasztalható a mi utcáinkon, 2023. októberében végre eltűntek a migránsok az utcáinkról, a tereinkről.” 

A VMSZ arra kéri a szavazópolgárokat, éljenek szavazati jogukkal és támogassák a Fidesz-KDNP listáját, melynek 8-ik helyén Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke, és Szerbia jelenlegi oktatási államtitkára áll. Vicsek elmondta, folytatni fogja az eddig megkezdett munkát Brüsszelben, mindent megtesz, hogy Szerbia EU-integrációs tárgyalásai mielőbb folytatódhassanak. Mint mondták, Vicsek Annamária nem csak a vajdasági magyarok érdekeit fogja képviselni az Európai Parlamentben, hanem egész Szerbiáét. 

Vicsek Annamária, alelnök, VMSZ: „Az a tapasztalat, ami az elmúlt nyolc éves államtitkári mivoltomból rendelkezem, úgy érzem, hogy olyan diplomáciai, nemzetközi kapcsolatrendszeri tapasztalatra és háttértudásra tehettem szert, melynek segítségével az elkövetkező öt évben a vajdasági magyar közösségért tudok majd kiállni és hasonlóképpen, ahogyan az államtitkári tevékenységem nem csak a vajdasági magyaroknak volt a javára, hanem az összes szerbiai nemzeti kisebbség javára, hiszen minden olyan tevékenység, amit Vajdasági Magyar Szövetség politikusaként tettem, minden nemzeti közösség javára vált hasonlóképpen tervezem ezt az elkövetkező időszakban is tenni, hogy elsődlegesen a vajdasági magyar közösség legyen a szemem előtt minden aktivitásomban, minden felszólalásomban, minden tevékenységemben, ugyanakkor a szerbiai teljes közösség, tehát a szerb állam, gondolok itt a csatlakozásra szintén erős célkitűzésem lesz.”

Szerbiában is lesznek választások, június 2-án, önkormányzati szinten. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, a párt önállóan, saját névvel, teljes listával vesz részt a választásokon a tömbmagyarságban, míg a szórványban elképzelhető, hogy más párttal közösen indul majd.  

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VMSZ: „Minimális cél, hogy a zentai, magyarkanizsai és topolyai önkormányzat vezetése továbbra is VMSZ-es maradjon a választásokat követően is, e tekintetben semmiféle alkupozíció nem volt, illetve nincs. A többi önkormányzat területén pedig az a célunk, hogy növelni tudjuk az erőnket, amennyiben a három önkormányzat mellé győzni tudunk még néhány önkormányzatban az mindenképpen nagyon örvendetes lenne, ezen leszünk a következő hetekben, amelyek előttünk állnak.”

A szabadkai helyi közösségi választásokról azt mondta, mindent megtesz, hogy azokat is június másodikán tartsák, viszont ehhez jogszabály-módosításra lesz szükség. 

VMSZ
Dr. Pásztor Bálint
Fidesz-KDNP
Vicsek Annamária
EP Választás 2024

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.