Ugrás a tartalomra

„A VMSZ és a Fidesz együttműködésnek köszönve a vajdasági magyar közösség fejlődik és erősödik”

2023.12.05
15:58
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
Oktatási és kulturális intézményeket látogatott meg Vajdaságban Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója. Látogatása során dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ megbízott elnökével és delegációjával több beruházást is megtekintettek.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben vette kezdetét a program, ahol megtekintették a Vajdasági Magyar Digitális Archívumot. Ezt követően pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban egyeztettek az ott zajló felújítási munkálatokról, ugyanis mint elhangzott, a VMSZ közbenjárásával megoldódtak bizonyos telekjogi bonyodalmak, és sikerült az építkezésre a pénzeszközöket előlátni. A delegáció tagjai megtekintették a Kis Zsinagógát is, amely a magyar kormány 220 millió forintos támogatásából, Vatai István zentai építész tervei alapján teljesen megújult.

Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója: „Tavasszal adtuk át a felújított épületet. Nagyon szép és impozáns épülettel gazdagodott Zenta kulturális élete. Szándékaink szerint kiállításokat fogunk itt rendezni, illetve már rendeztünk is, illetve komoly zenei koncerteket.”

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója elmondta, a magyar kormány nagyon komolyan veszi, hogy a határon túli magyar közösségek rendelkezzenek azokkal az intézményi hálókkal, amelyek lehetővé teszik az identitás megőrzését és annak átadását.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója: „Magyarország kormánya és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ között stratégiai partnerség alakult ki, nagyon szoros és nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani és a mai látogatás arra kiválóan alkalmas volt, hogy megbizonyosodhattunk arról közösen Pásztor Bálint megbízott elnökkel, hogy az ide juttatott juttatások kiválóan hasznosultak.”

A VMSZ és a Fidesz komoly munkájának gyümölcse beérik, a szoros és nagyon jó együttműködésnek köszönve a vajdasági magyar közösség fejlődik és erősödik - emelte ki dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke.

„Azt, hogy ezeket az eredményeket meg tudjuk őrizni, ahhoz egyrészt szükség van a Vajdasági Magyar Szövetség és a Fidesz partnerségére, másrészt pedig szükség van arra, hogy a vajdasági magyar közösség december 17-én egységet mutasson és maximalizáljuk a szavazatokat annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a magyarság érdekképviselete a VMSZ képében.”

A találkozás alkalmával szó esett az együttműködés még szorosabbá tételéről és a jövő évi tervekről is.

Választások 2023
Dr. Pásztor Bálint
Burány Hajnalka
Orbán Balázs
Fidesz

Most

18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.