Ugrás a tartalomra

„A VMSZ és a Fidesz együttműködésnek köszönve a vajdasági magyar közösség fejlődik és erősödik”

2023.12.05
15:58
2024.04.17
13:11
Forrás
Pannon RTV
Oktatási és kulturális intézményeket látogatott meg Vajdaságban Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója. Látogatása során dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ megbízott elnökével és delegációjával több beruházást is megtekintettek.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben vette kezdetét a program, ahol megtekintették a Vajdasági Magyar Digitális Archívumot. Ezt követően pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban egyeztettek az ott zajló felújítási munkálatokról, ugyanis mint elhangzott, a VMSZ közbenjárásával megoldódtak bizonyos telekjogi bonyodalmak, és sikerült az építkezésre a pénzeszközöket előlátni. A delegáció tagjai megtekintették a Kis Zsinagógát is, amely a magyar kormány 220 millió forintos támogatásából, Vatai István zentai építész tervei alapján teljesen megújult.

Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója: „Tavasszal adtuk át a felújított épületet. Nagyon szép és impozáns épülettel gazdagodott Zenta kulturális élete. Szándékaink szerint kiállításokat fogunk itt rendezni, illetve már rendeztünk is, illetve komoly zenei koncerteket.”

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója elmondta, a magyar kormány nagyon komolyan veszi, hogy a határon túli magyar közösségek rendelkezzenek azokkal az intézményi hálókkal, amelyek lehetővé teszik az identitás megőrzését és annak átadását.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója: „Magyarország kormánya és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ között stratégiai partnerség alakult ki, nagyon szoros és nagyon jó együttműködést sikerült kialakítani és a mai látogatás arra kiválóan alkalmas volt, hogy megbizonyosodhattunk arról közösen Pásztor Bálint megbízott elnökkel, hogy az ide juttatott juttatások kiválóan hasznosultak.”

A VMSZ és a Fidesz komoly munkájának gyümölcse beérik, a szoros és nagyon jó együttműködésnek köszönve a vajdasági magyar közösség fejlődik és erősödik - emelte ki dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke.

„Azt, hogy ezeket az eredményeket meg tudjuk őrizni, ahhoz egyrészt szükség van a Vajdasági Magyar Szövetség és a Fidesz partnerségére, másrészt pedig szükség van arra, hogy a vajdasági magyar közösség december 17-én egységet mutasson és maximalizáljuk a szavazatokat annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a magyarság érdekképviselete a VMSZ képében.”

A találkozás alkalmával szó esett az együttműködés még szorosabbá tételéről és a jövő évi tervekről is.

Választások 2023
Dr. Pásztor Bálint
Burány Hajnalka
Orbán Balázs
Fidesz

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.