Ugrás a tartalomra

A VMSZ megfigyelőként van jelen

2012.10.17
16:13
Mintegy hatvan tagpárt, az Európai Parlament néppárti frakciója, tizennégy állam- és kormányfő vesz részt az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán
Mintegy hatvan tagpárt, az Európai Parlament néppárti frakciója, tizennégy állam- és kormányfő vesz részt az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán. A Vajdasági Magyar Szövetség megfigyelőként van jelen az eseményen. Az Európai Néppárt európai szintű, jobbközép politikai párt. Kereszténydemokrata pártok alapították. A legnagyobb európai párt, az Európai Unió minden szervezetében képviselteti magát, és ugyanígy a legnagyobb párt az Európai Parlamentben. 39 országból összesen 74 tagpártja van az Európai Néppártnak. 264 képviselővel az Európai Néppárt a legnagyobb párt az Európai Parlamentben. Elnöke 1990 óta Wilfred Martens. A mostani választási kongresszus után is ő marad a posztján. A tegnapi előkészítő jellegű ülés után ma és holnap közgyűlés folyik, amelyen a párt régi-új elnökét és tíz alelnököt is választanak. Az elnöki posztért egyedül az előző elnök, a belga Wilfried Martens indul.



A tisztújítás mellett rögzítik a politikai elképzeléseket, amelyek a középtávú költségvetés elfogadásával kapcsolatosak. A kongresszuson a bankfelügyeleti rendszer bevezetéséről, a munkanélküliek számának csökkentéséről, valamint az európai piac továbbfejlesztéséről is tárgyalnak a tagok. Szerbiát érintő témák is elhangoznak, emelte ki Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja, aki megfigyelőként vesz részt az ülésen. A VMSZ ugyanis 2007 óta tagja az a Néppártnak. „A csatlakozásban nem régóta résztvevő és főleg a csatlakozás előtt álló országok, így Szerbia vonatkozásában is fontos téma a kohéziós támogatásokkal kapcsolatos közös politika, valamint a regionális fejlesztések kérdése.” Az, hogy a VMSZ az Európai Néppárt tagja, számos előnnyel jár. A meglévő kapcsolatrendszereken túlmenően, így nagy lehetőség van arra, hogy a VMSZ európai szinten érvényesítse érdekeit, elképzelései európai támogatást élvezzenek – emelte ki Józsa László. Mostantól koszovói tagja is van az Európai Néppártnak. Megfigyelői státust kapott ugyanis a Koszovói Demokratikus Liga is.
Józsa László
Bukarest

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.