Ugrás a tartalomra

Von der Leyen: A hét végére döntés születik az EU és az Egyesült Királyág jövőbeli kapcsolatáról

2020.12.10
11:37
2020.12.10
12:32
Forrás
MTI
Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról tárgyalt az éjjel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit miniszterelnök.

Még az idén döntésre kell jutniuk, ellenkező esetben visszatérhetnek a vámok a két fél közötti, az eddig akadálytalan kereskedelmi forgalomba. Von der Leyen szerint már a hétvégére megszülethet az egyezség, de az álláspontok továbbra is távol állnak egymástól. Az uniós bizottság elnöke közölte: élénk és érdekes vitát folytatott Johnsonnal a tárgyalások jelenlegi állásáról, áttekintve a fennmaradó kérdések listáját.

"Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze eltérnek egymástól" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy a tárgyaló delegációkat azonnal ismét összehívják, hogy megpróbálják megoldani a fennmaradó, alapvető nézeteltéréseket. Von der Leyen és Johnson az elmúlt napokban két alkalommal tartott csaknem két órás telefonbeszélgetést. A mostani megbeszélésről kiadott közös közlemény szerint is jelentősek maradtak a nézetkülönbségek a három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint Boris Johnson kormányfő elszántan törekszik minden olyan lehetséges útvonal feltérképezésére, amely elvezethet az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő tisztességes megállapodáshoz.
A Downing Street csütörtök hajnali közleménye szerint ugyanakkor az egyezménynek tiszteletben kell tartania az Egyesült Királyság függetlenségét és szuverenitását.
Johnson és von der Leyen a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodott arról, hogy David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következő néhány napban folytatja a megbeszéléseket.

Egyetértés született arról is, hogy vasárnapig határozott döntésre kell jutni a tárgyalások jövőjéről - áll a londoni miniszterelnöki hivatal csütörtök hajnali közleményében.

David Frost brit főtárgyaló küldöttségével együtt vasárnap óta Brüsszelben folytat megbeszéléseket, mivel a múlt héten Londonban tartott tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás a három vitatott területen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Európai Unió
Brexit
Ursula von der Leyen
Boris Johnson

Most

15:45, Frissítve: 16:04

Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon

Extrém és ultramaraton. Hatvan kilométeres közép- vagy harminc-egynéhány kilométeres rövid távú, nyugat, dél vagy éppen kelet irányba tartó távok.
Hömpölygő tömeg a Fruška gora-i maratonon
15:14, Frissítve: 15:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.