Ugrás a tartalomra

Vučić államfőként is Szerbia érdekeit helyezné előtérbe (videó)

2017.02.14
23:00
Szerbia stabilitása a legfontosabb, ezért döntöttem úgy, hogy elfogadom, hogy a Szerb Haladó Párt engem indítson a köztársasági elnöki pozícióért - mondta a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában Aleksandar Vučić
Szerbia stabilitása a legfontosabb, ezért döntöttem úgy, hogy elfogadom, hogy a Szerb Haladó Párt engem indítson a köztársasági elnöki pozícióért - mondta a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában Aleksandar Vučić. A jelenlegi kormányfő kiemelte: miniszterelnöki feladatait semmilyen körülmények között sem fogja hanyagolni. Tomislav Nikolić jelenlegi államfő támogatására és tapasztalatára pedig továbbra is számít. Amennyiben megválasztják, tovább fog harcolni az állam gazdasági és politikai stabilitásának megőrzése érdekében - hangsúlyozta a politikus. Akár én nyerem a köztársasági elnökválasztást, akár nem, annyi már most bizonyos, hogy a voksolás után nem én leszek Szerbia miniszterelnöke – nyilatkozta a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában Aleksandar Vučić. A jelenlegi kormányfő elmondta: ő sosem akarta jelöltetni magát államfői posztra, de az ország stabilitását szem előtt tartva mégis úgy döntött, hogy elfogadja a Szerb Haladó Párt jelölését. Kiemelte: az SZHP döntése még nem nem hivatalos. Végleges döntést a haladók Főbizottságának ülésén hoznak. Leszögezte: szereti a munkáját, és ezért államfőként is hasonló szorgalommal szolgálná hazáját, ahogy miniszterelnökként. Hozzátette, ő ebben a pillanatban nem törődik még az államfőválasztási kampánnyal, hiszen még mindig ő az ország kormányának vezetője, és most ez számára a legfontosabb feladat. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Kizárólag azért fogadtam el a jelölést, mert azt gondolom, hogy fontos biztosítanunk a folytonosságot és a stabilitást Szerbia számára. Ez az, ami a lehető legfontosabb. És nem létezik semmi, ami miatt ezt kockára tenném, vagy ami miatt nem fogadtam volna el. Annyi mindent véghez vittünk a különféle területeken, hogy meg sem fordul a fejemben, hogy ne harcoljak ezért mindenáron és minden módon. Hiszek benne, hogy ebben a munkában velünk együtt részt vesz Nikolić elnök úr is. Hiszem, hogy ebben részt vesz Dačić elnök úr is, és Krkobabić, Marković és Ljaljić elnök úr is. Aleksandar Vučić arról is beszélt, hogy Tomislav Nikolić jelenlegi államfő támogatására továbbra is számít. Fontos kérdésekben eddig is egyeztettek, és ezután is tárgyalni fognak, hiszen az államérdek ezt kívánja – tette hozzá. Úgy fogalmazott, szereti Tomislav Nikolićot, de Szerbiát sokkal jobban szereti. „Teljesen őszinte leszek. Ön valóban azt gondolja, hogy valaki nagy örömmel cseréli le a munkáját, amit végez ,és amit leginkább szeret egy másik munkakörre? Nem. A politikában néha vannak olyan dolgok, amiket meg kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzük az ország jövőjét, mivel mi az ország szolgálói vagyunk és a saját országunkat szolgáljuk, és emiatt bizonyos dolgokat meg kell tennünk. Nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy Nikolić elégedettebb, mint én.”



Arról, hogy elnökválasztási győzelme esetén ki lehetne a kormányfő, nem kívánt beszélni. Azt a sajtóértesülést sem kommentálta, hogy Ivica Dačić külügyminiszter követhetné őt a kabinet élén. Aleksandar Vučić aláhúzta: a kormány eddigi eredményei magukért beszélnek. Csökkent az államháztartási hiány. A büdzsé stabil. Egyre több új munkahelyet sikerül teremteni és egyre több a külföldi befektető. Szerinte amennyiben megválasztanák, államfőként is Szerbia érdekeit helyezné előtérbe. Felügyelné a mindenkori kabinet munkáját, és segítséget nyújtana akkor, amikor erre szükség mutatkozik.
elnökjelölt
SZHP
haladók
kormányfő

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.