Ugrás a tartalomra

Vučić az ENSZ BT ülésén: Szándékosan teremtenek elviselhetetlen körülményeket Koszovón

2024.02.09
13:25
2024.02.09
16:52
Forrás
Szerbiai RTV
A Koszovón kialakult helyzet miatt hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Szerbia. Aleksandar Vučić képviseli az országot New Yorkban.

Elégedett az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtök esti ülésével Aleksandar Vučić. Az ülést a szerb elnök kérésére hívták össze, szerinte ugyanis az ideiglenes pristinai intézmények szándékosan akarják ellehetetleníteni a koszovói szerbek életét, szisztematikusan támadják a civil lakosságot.

Aleksandar Vučić, elnök, Szerbia: Igazán elégedett vagyok azzal, amit a Biztonsági Tanács ülésén hallottunk. Úgy tűnik, hogy a 15 országból heten nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Ők 9-et mondanak, eggyel kapcsolatban nem tudunk megegyezni, de a beszéde alapján arra következtetek, hogy szerintük is igazunk van. Tehát valóban elégedett vagyok azzal, amit hallhattunk. Legélesebben lépett fel ellenünk és állt ki Priština mellett - legalábbis a részletes elemzés előtt úgy értelmeztem, és annyira koncentráltam, hogy kétlem, hogy hibáztam volna - szóval, aki a legélesebben lépett fel ellenünk, az Nagy-Britannia és Svájc volt.

A világ most először hallott olyan érveket, amelyek azt bizonyítják, hogy Albin Kurti emberiség elleni bűncselekményeket követ el a Koszovóban élő szerbekkel szemben - ezt már Ana Brnabić nyilatkozta az ülés kapcsán. A miniszterelnök szerint történelminek nevezhető az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: Hosszú időn keresztül, szisztematikusan, előre eltervezetten, szándékosan és itt aláhúzom, hogy szándékosan elviselhetetlen körülményeket teremt a Koszovó területén élő szerbek ellen Albin Kurti és a prištinai ideiglenes kormányzati intézmények.

Az UNMIK, vagyis az ENSZ Ideiglenes Adminisztrációs Koszovói Missziójának képviselője, Caroline Ziadeh kiemelte, az egyezmények megvalósítása nehézkesen megy, az incidensek sorozata megrengette a koszovói biztonsági helyzetet. A szabályozás, miszerint bevezetnék az eurót, és az lenne az egyetlen fizetőeszköz, nincs megindokolva megfelelően. Ez az intézkedés több tízezer embert és vállalkozást érint - emelte ki. Emlékeztetett arra is, hogy egy dinárt szállító teherautót állítottak meg a koszovói adminisztrációs határon.

Caroline Ziadeh, képviselő, UNMIK: Ezen tettek esetében, tekintet nélkül arra, hogy legálisak vagy indokoltak-e, figyelembe kell venni a közösségekre gyakorolt hatásukat. Mert ha nem, az ehhez hasonló akciók nem csak a feszültséget növelik, hanem a hosszútávú békét és biztonságot is veszélyeztetik Koszovó minden közösségében.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök kiemelte, Koszovóban euró a fizetőeszköz, és négy hónapnyi átállási időt biztosít. Szerinte Szerbiát ez az intézkedés semmilyen módon nem akadályozza. Hadd legyek teljesen világos: az intézkedés semmilyen formában nem tiltja vagy akadályozza abban Szerbiát, hogy anyagi segítséget és támogatást nyújtson a koszovói szerbeknek. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, hamis propagandát terjeszt annak érdekében, hogy etnikai feszültséget gerjesszen. A szabályozás mindössze azt szeretné biztosítani, hogy átláthatóság és jogszerűség legyen jellemző a Koszovóba importált pénzek kapcsán, a saját alkotmányunkkal és az EU pénzügyi politikájával összhangban.

Az Egyesült Államok azt javasolta, hogy halasszák el az euró bevezetését Koszovóban, amíg meg nem határoznak megfelelő eljárásokat a legjobb európai gyakorlat alapján. Nagy-Britannia az egyoldalú lépések elkerülését kérte és a nemzeti közösségek érdekeinek szem előtt tartását szorgalmazta Koszovóban. Oroszország szerint Pristina szerbellenes terrort hajt végre, és arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy védje meg a koszovói szerbeket. Kína komoly kihívásnak tekinti a feszültséget a térségben, amely veszélyezteti a régió békéjét.

ENSZ Biztonsági Tanács
Aleksandar Vučić
koszovó

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.