Ugrás a tartalomra

Vučić az EU-csatlakozásról tárgyalt Donald Tuskkal

2017.07.14
20:17
2024.03.19
08:50
Kétoldalú tárgyalást folytatott ma Brüsszelben Aleksandar Vučić Donald Tuskkal.

Kétoldalú tárgyalást folytatott ma Brüsszelben Aleksandar Vučić Donald Tuskkal. A szerb köztársasági elnök és az Európai Tanács elnöke Szerbia eurointegrációjáról beszélt.

A nyugat-balkáni ország az Európai Unió tagjává válik, amennyiben teljesíti a maga elé kitűzött célokat és reformokat – hangzott el ma az Európai Tanács épületében.

Szerbia az Európai Unió tagjává válik, ha teljesíti a feltételeket – jelentette ki Aleksandar Vučić, az Európai Tanács elnökével folytatott másfél órás megbeszélése után. Hozzátette, biztató szavakat kapott a tanács elnökétől.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Ha mi megtesszük a dolgunkat, ha elvégezzük a házi feladatunkat, akkor csatlakozhatunk az EU-hoz, ahogyan ezt már megígérték. Meglátjuk, mi elvégezzük a feladatainkat. Én azt gondolom, hogy a szerbiai emberek motiváltabbak lesznek, jobban lesznek ösztönözve, amennyiben időben megkaphatnánk a keretrendszert, de nyilvánvaló számunkra, hogy ma még nem lehetséges pontos dátumot megtudni.”

Donald Tusk a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Szerbia számíthat az Európai Unióra és az Unió is számít a nyugat-balkáni országra. Egyértelmű állást foglalt az ország, amikor az európai utat választotta – szögezte le Tusk.

Donald Tusk, elnök, Európai Tanács: „A csatlakozási folyamat sebessége attól függ, hogy hogyan tudnak előrelépni a reformprogramok kapcsán. Csak egy példa Szerbia és az EU kiváló együttműködésére a migrációs válság. Köszönjük a támogatásukat, akkor és most is. Remélem, hogy az Európai Unió továbbra is számít Szerbiára, ahogyan Szerbia is az Európai Unióra, annak érdekében, hogy biztosítsa a szükséges támogatást.”

Szerbiának folytatnia kell az Európai Unióhoz való közeledést. Előrelépést kell elérnie a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kapcsán, a jogállamiságot fejlesztenie kell, továbbá a külpolitika terén is reformokra van még szükség. Brüsszel azonban egyértelmű jelet küldött: jó úton jár Szerbia a teljes jogú uniós tagság felé. (fotó: Tanjug)

 

Aleksandar Vučić
csatlakozási feltételek
Donald Tusk
Európai Tanács
Európai Unió

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.