Ugrás a tartalomra

Vučić az útblokád miatt telefonon szólt a banjei lakosokhoz

2018.09.09
12:12
2018.09.09
17:14
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg veteránjai állták el Aleksandar Vučić útját ma, ezzel akadályozva, hogy a szerb elnök meglátogasson egy szerb többségű falut.

A szerb államfő telefonon szólt a többségében szerbek alkotta banjei lakosokhoz, mivel a blokádok miatt nem tudott személyesen elmenni a faluba. Sajnálom, hogy nem tudtam eljutni, mert a pristinai hatóság ezt nem tette lehetővé - mondta Vučić a telefonban. A banjeiak, akik népviseletbe vagy ünneplőbe öltözve várták a szerb államfőt, elérzékenyültek és többen sírva fakadtak Vučić üzenetét hallgatva.

 

A koszovói kormány ma reggel úgy döntött, mégsem engedélyezi a szerb államfő banjei látogatását, ám Aleksandar Vučić kijelentette: mindenképpen ellátogat a faluba. A fennálló gondokat szavakkal és ésszel, nem pedig erővel és fegyverekkel kell megoldani - jelentette ki, majd támogatásáról biztosította a kisebbségben élő szerbeket.

A veteránok akkor állták útját az államfőnek, amikor a szerbek lakta Banje faluba akart látogatni. A veteránok szerint Vučićnak bocsánatot kellene kérnie azokért a bűncselekményekért, amelyeket a szerbek elkövettek Koszovóban.

A blokádra reagálva a szerb államfő azt mondta, a dolgokat szóval és ésszel kell rendezni, nem fegyverrel. „Soha nem nyűgözött le senki gyűlölete, és amikor valaki erőszakos, arrogáns, és azt gondolja, hogy olyan szimbolikus jelzéseket ad, amelyek esetleg engem vagy minket megsérthetnek vagy kigúnyolnak, azok tévedtek. Erőteljesen elkötelezett vagyok a béke megőrzése mellett, mind a szerb intézmények, mind a szerb nép megőrzését illetően Koszovóban.”

A szerb államfő útjának akadályozása a legjobb példa arra, hogy mennyire összetett kérdésről van szó Koszovó esetében - jelentette ki Ana Brnabić. Hozzátette, az incidens arra is bizonyíték, hogy a koszovói albánok nem tisztelik a megállapodásokat. A Pink Televíziónak adott telefonos interjújában a szerb kormányfő elmondta, végig követte az államfő koszovói látogatását, csapatával folyamatosan készenlétben voltak, és egyeztettek az illetékes szervekkel.

A délelőtti koszovói incidensre reagált Maja Kocijančič, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője is. Közleményében azt írta, a legfontosabb, hogy a békét és a stabilitást megőrizzék Koszovóban, semmilyen rendbontás nem elfogadható. Sem Fabrizi is hasonló véleményt fogalmazott meg. Az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője azt nyilatkozta, hogy a helyiek biztonsága és a béke fenntartása elsődleges szempont kell, hogy legyen.

Aleksandar Vučić
útblokád
Banje

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.