Ugrás a tartalomra

Vučić elmegy Brüsszelbe, de nem tárgyal Kurtival

2023.06.22
09:23
2023.06.22
15:31
Forrás
Szerbiai RTV
A szerb államfő kijelentette, egyeztet Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, de Albin Kurtival, az ideiglenes pristinai intézmények miniszterelnökével nem.

Kurti csak filozofál, minden más a szerbek elűzéséről szól - részletezte Aleksandar Vučić. A szerb elnök elmondta, hogy a kapcsolattartó tiszt körbejárta a letartóztatott szerbeket, és elviszi majd Brüsszelbe az egészségi állapotukról szóló jelentést. Vučić hozzátette, nem látja értelmét brüsszeli látogatásának, de ma elmegy, csak azért, hogy ne mondják, miért nem ment el. Sosem állít feltételeket a megbeszélések megtartásához - emelte ki.

A szerb elnök hangsúlyozta, az Ibar folyótól délre is megkezdődtek a letartóztatások, az egyetlen céljuk, hogy a szerbeket elűzzék egész Koszovó területéről. A helyzet nagyon komoly, az ország nehéz helyzetben van és óriási nyomás alatt. Folytatni kell a tárgyalásokat, ki kell elemezni Szerbia pozícióját, és meg kell fontolni, hogy mit lehet tenni - fűzte hozzá. Egyértelmű, hogy az ország számára azért ilyen nehezek a körülmények, mert nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen - húzta alá.

„Ahogy mondtam, nem beszélek Albin Kurtival. Nincs semmi értelme vele beszélni. Vele nem lehet beszélgetést folytatni. Albin Kurti papol, egy keveset filozófiáról, Enver Hoxháról, Adem Demaciról és egy keveset Marxról, és ennyi. Minden más pedig a szerbek elűzéséről szól, azok sanyargatásáról, és persze előadást tart Szerbia belső ügyeiről. Nekünk itt Szerbiában nincs semmi problémánk azzal, hogy bárkivel is tárgyaljunk. Én ma elmegyek Brüsszelbe, hogy beszélgessek Borrellel, amennyit csak akar, annyit beszélgetünk, egy-két órát, tízet is. Azonban Albin Kurtival nincs miről beszélnem.”

Brüsszel
Josep Borrell
Albin Kurti
Koszovó

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.