Ugrás a tartalomra

Vučić és Thaci New Yorkban tárgyalt

2014.12.05
08:47
A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról, a nyugat-balkáni régió békéjéről, illetve a Koszovóról szóló brüsszeli megállapodásban foglaltak végrehajtásáról tárgyalt Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóról szóló ülését megelőzően
A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásáról, a nyugat-balkáni régió békéjéről, illetve a Koszovóról szóló brüsszeli megállapodásban foglaltak végrehajtásáról tárgyalt Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóról szóló ülését megelőzően. A szerbiai közszolgálati televízió pénteki beszámolója szerint a két kormányfő egyetértett abban, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet minél hamarabb folytatni kell. „Eltérő elképzeléseink vannak Koszovó függetlenségével kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy a teljes térség stabilitására kell gondolnunk, és jobb, ha a problémákat párbeszéd útján rendezzük, és nem más módon” – fogalmazott az RTS-nek nyilatkozva Vučić. Thaci a Facebookon számolt be a találkozóról. Azt írta, hogy Koszovó továbbra is elkötelezett az EU-integráció és a szomszédokkal folytatott párbeszéd mellett. Az ENSZ BT ülésén sürgették az új koszovói kormány megalakítását, amely hat hónapja várat magára. A politikai bizonytalanság miatt késlekednek a szükséges reformok, illetve a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatása is – állapították meg. Az ország jövő évi költségvetésének elfogadása nélkül pedig – gazdasági szakértők szerint – csődbe is mehet az állam. Pristina mindent megtett annak érdekében, hogy az országban élő szerb kisebbséget integrálja, Szerbiától pedig azt várja, hogy országát a továbbiakban ne gátolja a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásban. Vučić ugyanakkor megismételte kormánya álláspontját, miszerint soha nem fogják elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, az ott élők szerbek számára azonban a lehető legjobb feltételeket szeretnék megteremteni. (MTI)

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.