Ugrás a tartalomra

Vučić: Ha azt kérik, ismerjük el Koszovót, akkor köszönjük, viszontlátásra

2018.01.25
17:21
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő Davosban a Pristina és Belgrád közötti párbeszéd folytatásáról tárgyalt Hashim Thaci koszovói elnökkel.

Ha Pristina nem képes kompromisszumokra és azt követeli, hogy Szerbia ismerje el Koszovót, akkor köszönjük, viszontlátásra - ezt nyilatkozta Aleksandar Vučić a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon. A szerb államfő a Pristina és Belgrád közötti párbeszéd folytatásáról tárgyalt Hashim Thaci koszovói elnökkel. A fórum Szerbia szempontjából fontos, ugyanis számos kétoldalú tárgyalásra ad lehetőséget. 

Aleksandar Vučić szerb elnök a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszéd folytatásáról tárgyalt Davosban Hashim Thaci koszovói elnökkel. Vučić az újságíróknak elmondta, a párbeszéd folytatása nélkül megszakadhat Szerbia európai integrációja és elkerülhetik az országot a befektetők. Vučić hozzátette, mindkét félnek kompromisszumokat kell kötnie a tárgyalások folyamán. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Valakinek meg kell mutatnia a jó szándékot, valakinek meg kell értenie, hogy a kompromisszum nemcsak azt jelenti, hogy azt várják, hogy milyen formában tudnak mindent megszerezni, ahogy ezt tegnap Thaci mondta, amit ma én is elmondtam neki. Máris vannak engedmények mindkét oldalról, ha ebben az állapotban vannak, akkor készen állunk a tárgyalásokra. Ha azt mondják, hogy Szerbia ismerje el Koszovót, akkor köszönjük, viszontlátásra.”

Külföldi befektetők csak kedvező politikai klíma kialakításával csalogathatók Szerbiába - hangsúlyozta Aleksandar Vučić. Hozzátette, minderre kiváló lehetőséget biztosít a davosi világgazdasági fórum, ahol nemcsak politikai, de gazdasági szereplőkkel is lehetőség nyílik az egyeztetésekre. „Nem hiszem, hogy problémáink lesznek a befektetők Szerbiába vonzásával, de ez attól is függ, hogy milyen politikai hangulatot teremtünk, ez alapvető fontosságú számunkra. Ha jó politikai környezetet teremtünk, és meg tudjuk őrizni a stabilitást és a békét, akkor nem lesz probléma a befektetők Szerbiába vonzásával.”

Aleksandar Vučić többek között Andrzej Duda lengyel és Emanuel Macron francia elnökkel és Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel is találkozott. Az előzetes hírek szerint a szerb elnök a háromnapos davosi látogatása alkalmával külön tárgyalást folytat majd Johannes Hahn uniós bővítési biztossal is.

Aleksandar Vučić
Davos
Hashim Thaçi

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.