Ugrás a tartalomra

Vučić: Hálás vagyok Junckernek az igyekezetéért

2018.02.26
19:55
2018.02.27
09:27
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug
A belgrádi Béke palotában találkozott Aleksandar Vučić szerb államfő és Jean-Claude Juncker.

Nem leckét tartani jöttem Szerbiába - jelentette ki Jean-Claude Juncker a belgrádi Béke palotában. Az Európai Bizottság elnöke Johannes Hahn bővítési biztossal együtt azzal a céllal utazott a Nyugat-Balkán országaiba, hogy bemutassa az EU a térségre vonatkozó bővítési stratégiáját, és hogy bizonyítsa: az Uniót érdekli a régió. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: Szerbia a legtöbbet haladt előre a tagjelölt országok közül az EU felé vezető úton. Hozzátette: Szerbiának nincs szüksége leckére, mert az ország tudja, merre kell haladnia. Az EU nem egy gazdasági társulás, hanem egy olyan közösség, amely a polgárainak jólétéről gondoskodik, az EU elsősorban értékek közössége - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

A sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić kiemelte, üdvözli a bővítési stratégiát, mivel az plusz lendületet biztosít, hogy Szerbia gyorsabban és még jobban hajtsa végre a reformokat.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Hálás vagyok Junckernek az igyekezetéért, az elkötelezettségéért és minden törekvéséért, mert ő nem mindig tartotta tiszteletben a bürokratikus eljárásokat, igyekezett mindig megtalálni a legjobb megoldást a nyugat-balkáni kérdésekre és problémákra. Amikor arra kértem, hogy adjon egy hozzávetőleges időpontot, amelyben kicsit optimistábban láthatjuk a jövőt, tudtam, hogy olyasvalamit kérek, amit nem egyszerű megkapni. Ma sem állítom azt, hogy 2025-ben garantált lesz Szerbia csatlakozása az Unióhoz.”

Az Európai Bizottság 2025-öt jelölte meg mint azt a dátumot, amikorra Szerbia elérheti a teljes jogú európai uniós tagságot, de ez nem garantált időpont, hanem megvalósítható cél. Juncker ugyanakkor hangsúlyozta, több olyan terület is van, ahol még sok a tennivaló Szerbia számára.

Aleksandar Vučić kedden Angela Merkel német kancellár meghívására Berlinbe utazik. A szerb elnök csütörtökön már Szófiában vesz részt a Juncker, Hahn és Federica Mogherini szervezte találkozón a nyugat-balkáni országok vezetőivel.

Jean-Claude Juncker
Aleksandar Vučić

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.