Ugrás a tartalomra

Vučić: Kedden folytatódik Brüsszelben a párbeszéd; az EPS hibázott (videó)

2017.01.22
12:54
Kedden folytatódnak a tárgyalások Szerbia és Koszovó felső vezetése között - jelentette be Aleksandar Vučić
Kedden folytatódnak a tárgyalások Szerbia és Koszovó felső vezetése között - jelentette be Aleksandar Vučić. A szerb kormányfő mai sajtótájékoztatóján reményének adott hangot, hogy a megbeszéléseknek köszönhetően sikerül elkerülni az esetleges további incidenseket. A miniszterelnök a Szerbiai Villanygazdaság tevékenységéről is szólt. Kiemelte, minden olyan állampolgárt kárpótolnak majd, akinek indokolatlanul - a fogyasztásától függetlenül - akár duplájára is emelkedett az áramszámlája. Szerbia a legmagasabb szinten képviselteti magát - Tomislav Nikolić elnök és a kormányfő utazik a belga fővárosba, ahol Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetítésével tárgyalnak. Vučić azt várja, hogy az albánok is a legmagasabb szinten képviseltetik magukat, és hogy többé nem ismétlődik meg az, hogy harci eszközöket vezényelnek a szerbek által lakott területekre. A legfontosabb, hogy az ellentéteket és a provokációkat elkerüljük - tette hozzá Szerbia miniszterelnöke, aki azt szeretné, ha a párbeszéd keddi folytatása sikeres lenne.



Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Ezek a megbeszélések nem lesznek sem egyszerűek, sem könnyűek. Az álláspontjaink nem közelítenek. Ők abból az alapfeltevésből indulnak ki, hogy Koszovó egy független állam. Mi pedig abból, hogy Koszovó a Szerb Köztársaság része. Ezért bármilyen egyéb alapfeltevés is szülessen, az nehezen fogja maga után vonni azt, hogy ugyanolyan vagy hasonló következtetésre jussunk.” A kormányfő méltatta a Szerbiai Villanygazdaság azon munkatársait, akik az embertelen hidegben is az elektromos hálózat karbantartásán dolgoztak. Ugyanakkor megjegyezte, a cég hibájából egyes fogyasztók számláján a kifizetendő összeg kétszer akkora, mint korábban. 15-20 százalékkal nőhet a számla, de 50 vagy 100 százalékkal nem - emelte ki Vučić. Az EPS munkája során szabálytalanságokat követett el, ezért vizsgálatot kell indítani, és kártalanítani az érintett fogyasztókat. Olyan megoldást kell találni, amely lehetővé teszi, hogy a lakosok visszakapják a jogtalanul eltulajdonított pénzüket. Célszerű lenne, ha kevesebbet fizettetnének februárra vagy márciusra. Aleksandar Vučić 140 panaszlevelet kapott a lakosoktól - mindannyian azért fordultak a kormányfőhöz, mert hatalmasra nőtt az áramszámlájuk. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Senki sem tehet ilyet, azért, mert szeret a fűtött szobában ülni, de dolgozni nem, és még az órák leolvasásához sem fűlik a foga. Nem találhatja ki az áram árát az emberek 5, 10 vagy 15 százalékának, azért, mert pont ez jutott eszébe. Ez a botrány nem fog többé megismétlődni. A felelősöket felelősségre vonjuk. Ezzel be is fejeztük ezt a történetet.” A kormányfő arról is beszélt, hogy a fejlesztések éve lesz az idei. Emelik az orvosok és az ápolók bérét, emellett a szerbiai egészségügyi intézmények jelentős hányadát is felújítják. Vučić kiemelte, ezentúl nem kell minden esetben külföldi kezelésre utazniuk azoknak, akik életmentő beavatkozásra várnak, hiszen olyan műszereket is vásárol az állam, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos agy- és szívműtéteket az ország területén is elvégezhessék.
Brüsszel
Aleksandar Vučić
sajtótájékoztató
EPS
párbeszéd
brüsszeli párbeszéd
magas számlák

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.