Ugrás a tartalomra

Vučić: Kurti nem akarja megalakítani a Szerb Községek Közösségét

2023.06.25
11:32
2023.06.25
15:02
Forrás
Pink, Szerbiai RTV
Csaknem egy hónapja annak, hogy Észak-Koszovóban önkormányzati épületeket zártak körbe az ott élő szerbek.

A tüntetések után nyolc személyt fogtak el a helyi rendfenntartó erők. Majd a szerb kamionok előtt zárták le az adminisztratív átkelőt. A helyzet azóta is feszült. Aleksandar Vučić a Pink Televízió vendégeként ma azt mondta, hogy Albin Kurti háborút akar, és hogy nem akarja megalakítani a Szerb Községek Közösségét Koszovóban. 

Továbbra sem csillapodik a helyzet Koszovó északi részén. Annak ellenére sem, hogy szombaton óvadék ellenében szabadlábra helyezték azt a Koszovóban élő szerb férfit, akit a tüntetések során kialakult összecsapás miatt elsőként tartóztatott le a koszovói rendőrség. A szerb árut szállító kamionok pedig továbbra sem léphetik át az adminisztratív átkelőt. Aleksandar Vucic szerb elnök pedig a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerbiai hadsereget, ami azóta is érvényben. Mint mondta, a szerb katonaság ereje sokkal nagyobb, mint az úgynevezett koszovói biztonsági erőké. 

Aleksandar Vučić a Pink Televízió vendégeként kommentálta a jelenlegi helyzetet. Véleménye szerint, Albin Kurti nem akarja megalakítani a szerb községek közösségét Koszovóban. A szerb elnök hozzátette, a koszovói kormányfő célja a feszültség további fokozása, háborút akar, azt akarja, hogy beleugorjunk a háborúba. Emellett Kurti azt is szeretné, ha Szerbia a NATO-val összetűzésbe kerülne – fogalmazott Vučić, aki szerint Szerbiának most nagyon óvatosnak kell lennie.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy elhalasztják a Népi Mozgalom megalakítását ősz elejére. Eredetileg június 28-án, Vid napján hozták volna létre a mozgalmat, de mégsem most lesz, hanem szeptemberben. Addig dolgozni kell a Népi Mozgalom megalakításán és azon, hogy az emberek higgyenek benne és harcoljanak érte – fogalmazott Vučić. 

A szerb elnök azt is elmondta, hogy mostanáig összesen százezer fegyvert és robbanószerkezetet, illetve négymillió lőszert szolgáltattak be a Belügyminisztériumnak Szerbiában. Egyszer már meghosszabbították a fegyverleadási akció határidejét, újabb hosszabbítás azonban nem lesz. Bárminemű következmények nélkül június 30-ig lehet leadni az engedély nélkül tartott fegyvereket, robbanó- és lőszereket. A fegyverbeszolgáltatási akciót azután indították el, miután a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint a Mladenovac környékén ámokfutók lövöldöztek. A két merényletben 19-en vesztették életüket.

Vid napján, június 28-án nyitják meg a forgalom előtt Szerbia legfontosabb kerülőútját: a belgrádi kerülőutat - jelentette be Aleksandar Vučić. A szerb elnök elmondta, a fővárosi kerülőútnak köszönhetően minden teherautót száműznek a központból. Az államfő azonban hozzátette, egy csapásra nem oldódik meg a dugó-probléma Belgrád belvárosában, mert túl sok az autó: 1 millió 700 ezer. Vučić szerint egyébként ez annak a mutatója, hogy Szerbia lakosai egyre jobban élnek.

Szerb Községek Közössége
Albin Kurti
Koszovó

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.