Ugrás a tartalomra

Vučić lemondott, Dačić lesz az ideiglenes kormányfő

2017.05.30
14:35
Lemondott a miniszterelnöki tisztségéről ma Aleksandar Vučić megválasztott szerb elnök, aki holnap leteszi az államfői esküt
Lemondott a miniszterelnöki tisztségéről ma Aleksandar Vučić megválasztott szerb elnök, aki holnap leteszi az államfői esküt. Az új kormányfő kinevezéséig ideiglenes miniszterelnöke lesz az országnak Ivica Dačić külügyminiszter személyében, aki korábban már volt Szerbia kormányfője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány megbízatásának további három évében ki lesz az ország miniszterelnöke, az új elnök várhatóan a következő három hét során ismerteti jelöltje nevét. A várakozások szerint az új miniszterelnök kinevezésével egy időben kormányátalakításra is lehet számítani. Ez volt az első alkalom Szerbia történetében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök a köztársasági elnöki tisztségért indult. Az elnök hivatalos és ünnepélyes beiktatási szertartását június 23-án tartják.

Vučić utolsó beszéde kormányfőként

A kormány nem érhette volna el azt a sikert, amit megvalósított a szerbiaiak támogatása nélkül - jelentette ki Aleksandar Vučić sajtótájékoztatóján, amelyet a Béke Palota előtt tartott Belgrádban. A leköszönő kormányfő hosszasan sorolta a szerb kormány eddigi sikereit. Szavai szerint utódjának nem kell a költségvetés miatt aggódnia, ugyanis nem lesz problémája költségvetési hiánnyal vagy a növekedés visszaesésével. Azt mondta, folytatni fogják az utak, autópályák és vasutak építését, és a beruházások serkentését. Szerinte Szerbia megítélése sokat javult az elmúlt időszakban, de szavai szerint még nagyon sokat kell dolgozni a kapcsolatok fejlesztése terén az Európai Unióval, az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával. „Szeretném megköszönni Szerbia államfőjének, hogy a legnehezebb pillanatokban támogatta a kormányt, különösen a pénzügyi megszilárdítás kapcsán hozott döntések meghozatalánál, szeretném még egyszer megköszönni a minisztereknek, az államtitkároknak és minden állami szektorban dolgozónak a munkáját, akik nem szóltak egy szót sem a fizetésük csökkentése miatt. Ők azok, akiknek nem adtunk vissza semmit abból, amit elvettünk tőlük, és nem adtunk nekik semmit. Azt várhatjuk, a következő kormányfővel való egyeztetés fényében, hogy az év végéig, az elért gazdasági eredményeknek köszönhetően lehetőség nyílik majd arra, hogy növekedjenek a fizetések az állami szektorban, és növekedjenek a nyugdíjak is.” (fotó: Tanjug)
beszéd
kormányfő

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.