Ugrás a tartalomra

Vučić: Mi a szerbek és az albánok jövőjéért teszünk valamit

2018.08.26
17:47
2018.08.26
20:38
Forrás
Pannon RTV
Sebastian Kurz, osztrák kancellárral, Johannes Hahn bővítési biztossal és Hashim Thaci, koszovói elnökkel is találkozott Aleksandar Vučić az alpbachi Európai Fórumon.

A szerb elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hagyják a szerbeket és az albánokat, hogy maguk találják meg a megoldást a koszovói kérdésre, ez ugyanis lényeges lenne a Balkán számára.

Hatalmas eredmény az, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd a megegyezés felé vezető út végső szakaszába érkezett - mondta Hashim Thaci. A koszovói elnök hozzátette, a határok módosítása is egy lehetőség a megegyezés elérése érdekében. Hangsúlyozta, a régió országainak, az EU tagországainak vagy a világ más országainak nem kell ellenkezniük vagy félniük az esetleges békemegállapodástól.

Hashim Thaci, koszovói elnök: „Nagyon fontos, hogy az EU, hogy az egyesült, egységes Európai Unió támogassa az erőfeszítéseinket. Mi nem vagyunk problémás fickók, mi igyekszünk megállapodásra jutni. Tényleg.”

Foto: Tanjug/Az államfő sajtóosztálya

Történelmi pillanatnak nevezte Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa azt, hogy Vučić és Thaci arról beszélnek, hogy szeretnék megoldani a gondokat.

Johannes Hahn, uniós bővítési biztos: „Az is fontos volt, hogy halljuk és lássuk, hogy egy erős szándék, elhatározás van az önök részéről annak érdekében, hogy megoldják a vitát személyesen, és nem szeretnének várni arra, hogy külső erő kényszerítse önöket erre.”

Foto: Tanjug/Az államfő sajtóosztálya

Hatalmas politikai nyomás nehezedik rám, beleértve a pravoszláv egyházat is - mondta a szerb elnök. Aleksandar Vučić hozzátette, azzal vádolják, hogy áruló, mert állítólag az albánoknak akarja adni a "szent földet", ugyanakkor nyugaton a Nagy Szerbia ötlet vezetőjének nevezik.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Én egy egyszerű ember vagyok, aki igyekszik befolyásolni, igyekszik hatással lenni erre úgy, ahogy tud. Igyekszem megtalálni az utat a béke és a stabilitás felé a régiónkban a többiekkel együtt. És amikor végre a valódi gondokról kezdtünk el beszélni Belgrád és Pristina között, mindenki más azt kérdezte tőlünk, hogy jól van, mit csináltok ti ott? Miért érdekel ez benneteket? Mi a szerbek és az albánok jövőjéért teszünk valamit. És mi kell, hogy gondoskodjunk magunkról. Anélkül, hogy ezzel másnak kárt okoznánk.”

Hatalmas eredmény lenne az, ha sikerülne megegyezniük a szerbeknek és albánoknak - mondta a szerb elnök. Aleksandar Vučić hozzátette, reméli, hogy folytatni tudják majd a párbeszédet, de részleteket nem tud mondani, mert még semmit sem beszéltek meg véglegesen. Alexander Van der Bellen osztrák elnök a tegnap esti találkozóról azt mondta, úgy érzi, hogy valami történt tegnap este, és meggyőződése, hogy történelmi pillanatnak volt a részese. 

Foto: Tanjug/Az államfő sajtóosztálya

A fórum házigazdája, az osztrák kancellár elmondta, hogy Ausztria prioritásai közé tartozik a szomszédságpolitika, a bővítés, a biztonság és a migráció. Arra biztatta a feleket, hogy folytassák a párbeszédet, mert ez feltétele az Unióhoz való csatlakozásnak. Sebastian Kurz hozzátette, Ausztria, míg betölti az EU soros elnökségét, különösen kiáll majd a nyugat-balkáni országok európai perspektívája mellett.

Aleksandar Vučić
Sebastian Kurz
Johannes Hahn
Hashim Thaçi
Alpbach
Európai Fórum

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.