Ugrás a tartalomra

Vučić: most az a legfontosabb, hogy húzódjunk félre, mert ez a vonat nem áll meg

2022.03.05
21:45
2022.03.06
11:02
Forrás
Kurir.rs, B92, Novosti
A szerb államfő születésnapján adott interjút a Kurir TV-nek.

Szerbiára is hatással lesz a orosz-ukrán konfliktus, hiszen annak a következményei egész Európát és a világot sújtják - mondta Aleksandar Vučić. A szerb elnök úgy fogalmazott, tektonikus változások történnek a politikai és gazdasági viszonyokban. Ukrajnából már nem tudunk kokszot, Oroszországból pedig vasat beszerezni.

A világban búzahiány van, közben Vajdaságnak köszönhetően Szerbia rendelkezik elég kenyérgabonával, még a régiónak is jut. Magyarország már megtiltotta a búzakivitelt, a jövő héten várhatóan mi is hasonló intézkedést fogunk hozni, de azzal, hogy a kormány engedélyezheti majd az exportot - jelentette be az államfő. Vannak tartalékaink, a kőolajszármazékok esetében is visszaélés okozta a pánikot.

A stabilitást és a békét őrzi Szerbia, fejlődésre van szükségünk, nem összetűzésekre. A konfliktus okozta politikai változások miatt nagy nyomás nehezedik az országra. Mi kicsik vagyunk, és azt mondják nekünk, hogy nem járhatjátok a saját utatokat - fogalmazott Vučić. Elindult egy vonat, amit nem lehet megállítani. Néha olyan döntést kell hozni, ami a legkevesebb kárral jár. Nekünk most az a legfontosabb, hogy álljunk félre a sínekről, mert ez a szerelvény nem áll meg - tette hozzá.

A szerb elnök egyelőre nem akart nyilatkozni arról, hogy indul-e az elnökválasztáson.

Aleksandar Vučić szerb államfő telefonon beszélt Emmanuel Macronnal. A francia elnök megerősítette a két állam barátságát, és támogatásáról biztosította Szerbiát az állam eurointegrációs útján. Sem Ukrajna, sem bármely más ország nem lesz Szerbia előtt az EU tagja, hangsúlyozta Aleksandar Vučić. A két államférfi beszélgetett az ukrajnai helyzetről is, valamint kitértek Szerbia és Franciaország kétoldali kapcsolataira is, különösen a gazdasági együttműködésre, reményüknek adva hangot, hogy az még erősebben fog fejlődni a jövőben.

Aleksandar Vučić

Most

16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.