Ugrás a tartalomra

Vučić pénteken több fontos tárgyaláson is részt vesz Davosban

2018.01.26
13:22
Forrás
Pannon RTV
A világ problémái mellett a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon kisebb, regionális kérdések is szóba kerülnek. Az esemény Szerbia szempontjából is több fontos kétoldalú tárgyalásra adott lehetőséget

Csütörtökön délután Aleksandar Vučić szerb elnök az albán kormányfővel, Edi Ramával is tárgyalt a Davosi Gazdasági Fórum keretében. A találkozó fő témái között a Nyugat-Balkán stabilitása és a két ország Európai Uniós útja szerepelt. A találkozó után Vučić a szerb köztelevíziónak elmondta, a térség stabilitása mindkét ország számára különösen fontos. Szerbia számára az EU felé vezető út miatt is.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia: „Elértünk odáig, hogy elmondhatjuk, sikerült egy stabil környezetet teremtenünk, békés környezetet, de kérdés még, mi lesz Pristinával a következő megbeszélések során, mi lesz Bosznia Hercegovinában, és az egész régióban.”

A pénteki nap folyamán Vučić Johannes Hahn, Európai Uniós bővítési biztossal is tárgyal majd. A két fél egyetértett abban, hogy a következő fél év előrébb lendítheti a szerbiai integrációs folyamatot is, azonban ehhez az is kell, hogy Belgrád és Pristina is felelősségteljes hozzáállást mutasson Koszovó kérdésében is. A Belgrád-Pristina párbeszéd kulcsfontosságú a csatlakozási folyamatok folytatásában.

Aleksandar Vučić:  „Ő egy nagyon korrekt ember, és elmondta, hogy megérti Szerbia helyzetét és azt, hogy mennyire nehéz számunkra megbirkózni a különböző mindennapos megaláztatásokkal.”

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is megérkezett Svájcba csütörtökön. Amerikai elnök Bill Clinton óta nem járt a davosi világgazdasági találkozón. A négynapos csúcstalálkozóra idén is több mint háromezer vendég érkezett, hetven különböző országból. A fórum szervezői idén is összeállították a világot leginkább érintő fenyegetések listáját. Idén ezen szerepel a klímaváltozás, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése és egy atomháború veszélye is.

Aleksandar Vučić
Edi Rama
Johannes Hahn

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.