Ugrás a tartalomra

Vučić: A régió biztonsága a legfontosabb

2022.04.30
15:52
2022.04.30
17:33
Forrás
Pannon RTV
Nincs még napirenden, hogy Szerbia bevezetne-e szankciókat Oroszország ellen vagy sem - erről is beszélt Aleksandar Vučić szerb államfő a batajnicai katonai repülőtéren tartott haditechnikai bemutatón.

Katonai bemutatót tartottak a batajnicai repülőtéren. A szerb katonaság legújabb fegyvereit, felszerelését vonultatta fel, köztük az újonnan beszerzett kínai légvédelmi rakétarendszert is. Az eseményt követően Aleksandar Vučić szerb elnök elmondta: a régió biztonsága a legfontosabb, de az energiabiztonságot is szavatolni kell, illetve azt is, hogy az országban élőknek legyen mit enniük.

A szerb hadsereg képességeit bemutató hadgyakorlaton több tucat katonai repülőgépet és több mint 300 harci fegyvert, katonai felszerelést vonultattak fel.

A hadgyakorlaton első alkalommal mutatták be egyebek között a Pegazus távirányításos repülőgépek teljesen új rendszerét, a korszerűsített M-80-as gyalogsági harcjárművet és a Kínától frissen vásárolt FK-3 típusú légvédelmi rakétarendszert is. Tiosav Janković, tábornok: „Ez a rendszer hatékonyan semmisíti meg repülőgépeket, helikoptereket, távirányításos légi cirkáló rakétákat, de ugyanilyen sikeresen semmisít meg nagy pontosságú, nagy sebességű, kis méretű és kis négyzetfelületű levegő-föld rakétákat is. Kivételes képességekkel rendelkezik az elektronikus interferencia elleni védekezésben.”

A hadgyakorlaton a szerb katonaság több mint 1000 tagja vett részt. Aleksandar Vučić az eseményen elmondta: büszke a szerb katonaságra és annak fejlődésére. „Szerbia semleges ország és megoldásokat kell találnia arra, hogy őrizni tudja az egét és a földjét.”

A szerb elnök más témákra is kitért. Elmondta hogy Koszovón a helyzet nem áll távol a drámaitól, naponta érik támadások az ott élő szerbeket. A pristinai vezetőkkel való megbeszélésektől semmi jót nem vár, szerinte sokan felelőtlenek és nincs mit tárgyalni azokkal, akik nem akarják teljesíteni azt amiről 10 éve megállapodtak és azt alá is írták. Régen valódi párbeszédet lehetett folytatni de ez mára megszűnt – tette hozzá. Aleksandar Vučić emlékeztetett arra is, hogy az orosz-ukrán válság miatt Szerbia is nehéz idők előtt áll.

Aleksandar Vučić újságírói kérdésre elmondta: jövő pénteken beszél majd a nemzetközi nyomásról, amely azt kéri Szerbiától, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Mint fogalmazott: vannak olyanok, akik könnyelműen beszélnek a büntetőintézkedések esetleges bevezetéséről, mert nincs semmilyen felelősségük, és nem érdekli őket, hogy másnap az embereknek lesz-e mit enniük, vagy túlélik-e a holnapot. „Szerbia elnöke vagyok. Csakis az ország érdekei mentén hozok döntéseket. Nem érdekel a nyugati nagykövetségek, sem a keleti nagykövetségek. Nem érdekelnek az amerikaiak, az oroszok, az európaiak, sem mások. Csakis Szerbia saját érdekeivel összhangban fogok döntéseket hozni, még akkor is, ha egyedül maradok a világon. Öt évre ismét megválasztottak, csakis így hozok döntéseket Szerbia és a nép érdekében.”

A szerb államfő hozzátette: a nemzetközi politikában nincsenek barátságok csak érdekek. Éppen emiatt Szerbiának felelősségteljes és fejlődő politikát kell folytatni, amelyben a saját érdekeit védi.

katona
katonai bemutató
Aleksandar Vučić
Tiosav Janković

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.