Ugrás a tartalomra

Vučić: A régióban erősödik a nacionalizmus, Szerbia feladata megőrizni a stabilitást

2022.01.12
21:56
2022.01.13
15:47
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A legfontosabb témaként a priboji látogatását emelte ki a szerb államfő, mivel a városban érezhető a nemzetek közti feszültség.

Az egész régióban a nacionalizmus erősödése tapasztalható, de Szerbia feladata megőrizni a stabilitást - mondta Aleksandar Vučić szerda este a Szerbiai RTV vendégeként. A műsorban a legfontosabb témaként az aznapi priboji látogatását emelte ki, mivel a városban érezhető a nemzetek közti feszültség. A beszélgetés során a szerb államfő a többi között kitért a Rio Tintóval kötött szerződésekre és a járványhelyzetre is.

Mindent meg kell tenni az ellenségeskedés felszámolása érdekében - mondta Aleksandar Vučić, szerb államfő a bosznia-hercegovinai helyzettel kapcsolatban. Hozzátette, Szerbia katonaságának erősítése kizárólag a béke megőrzését szolgálja, mert a háború még soha senkinek nem hozott jót – tette hozzá. „A mi dolgunk, hogy a muzulmánokhoz, a bosnyákokhoz barátként és testvérként viszonyuljunk, hogy ne beszéljünk többségről és kisebbségekről, hanem a legnagyobb felelősségünkről, hogy tiszteljük, védjük őket.”

A járványhelyzetről szólva, arra a kérdésre, miért nem fogadják el a válságstáb szigorúbb javaslatait, Vučić azt mondta, hogy a gazdaságnak működnie kell, és azon felül, amit az állam tesz a járvány megfékezésére, a polgároknak is személyes felelősséget kell vállalniuk. Ha valaki megfertőződött, ne menjen emberek közé, hogy másokat is megfertőzzenek - hangsúlyozta az elnök. „A kés élén táncolunk egész idő alatt, döntéseket hozunk azért, hogy az ország sikeres legyen, hogy haladhasson előre, hogy megtehessük mindazt, amit teszünk. Hogy a bruttó hazai termelés legnagyobb növekedésével büszkélkedhessünk Európában. Dolgoznunk kell. Ezzel egyidejűleg viszont biztosítottunk, felépítettünk egy olyan kórházat, amilyet senki sem épített a régióban és Európában, korszerűt, a lehető legmodernebb felszereléssel.”

Az elnök kitért a Rio Tintóval kötött szerződésekre is, amelyet, mint mondta, a kormány hajlandó felbontani. Az ő álláspontja viszont, hogy racionális döntést kell hozni. A Rio Tintóval kapcsolatos törvényt még 2006-ban hozták meg, és az alapján jogaik és követeléseik vannak a szerb állammal szemben. Szerinte mégis várható, hogy a kormány a szerződésbontás mellett fog dönteni.

Aleksandar Vučić

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.