Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia mindennél jobban kívánja a régió békéjét és stabilitását (videó)

2014.12.05
16:34
Koszovóról tárgyalt az ENSZ Biztonsági tanácsa
Koszovóról tárgyalt az ENSZ Biztonsági tanácsa. Az ülésen jelen volt Aleksandar Vučić szerbiai és Hashim Thaci koszovói kormányfő is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rendes, háromhavi Koszovó-jelentésében aggodalmát fejezte ki a választások után kialakult politikai patthelyzet miatt és sürgette a megoldást, valamint a párbeszéd folytatását. Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette: Szerbia mindennél jobban kívánja a régió békéjét és stabilitását, mert egy normális, tisztességes Szerbiát csakis ilyen környezetben lehetséges kiépíteni. Vučić szilárdnak nevezte Belgrád azon álláspontját, hogy ne ismerje el Koszovó függetlenségét. „Belgrád, Szerbia kormánya békét és stabilitást akar a régióban. A megoldás, a párbeszéd folytatását is szeretné, ahogy a régió pozitív erőfeszítéseit is. Ezért elmondhatjuk, hogy a mi erőfeszítéseink, amelyek Szerbia új pozitív törekvései a Balkánra vonatkozólag nagyon komolyak. Nem szeretnénk feszültséget a térségben.” Az ENSZ BT ülésén sürgették az új koszovói kormány megalakulását is. Farid Zarif, az ENSZ koszovói misszióvezetője: „Szeretném kiemelni Belgrád és Pristina között további hivatalos látogatásokról történt megegyezéseket, amilyen a december 1-i is volt, amely célja a további előrelépés volt. Mindazonáltal, a felek között minél előbb magas szintű megbeszéléseket kell folytatni annak érdekében, hogy mindkét fél teljesíthesse az erre vonatkozó ígéreteit és igénybe vehessék az EU integrációs lehetőségeit.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PxCFVZhIbUM Vučić síkraszállt az UNMIK szerepének erősítéséért, úgy vélekedett, hogy e szerep csökkenése egyúttal az UNMIK által végzett feladatok elvégzéséhez szükséges kapacitások csökkentését is jelenti.

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.