Ugrás a tartalomra

Vučić: Szerbia mindent megtesz a béke és a biztonság fenntartásáért a térségben

2018.10.08
14:02
2018.10.08
17:17
Forrás
Pannon RTV
Fejlesztik a kapcsolatokat Szerbia és a NATO között - egyezett meg Aleksandar Vučić és Jens Stoltenberg a Belgrádban rendezett Biztonsági Fórumon.

Szerbia mindent megtesz a béke és a biztonság fenntartásáért a térségben, a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásáért, a viszonyok javításáért Bosznia-Hercegovinával, valamint Horvátországgal, illetve a NATO-partnerség erősítéséért - jelentette ki Aleksandar Vučić a katasztrófavédelmi gyakorlatot követő Biztonsági Fórumon Belgrádban. A szerb államfő a konferencián Jens Stoltenberggel beszélgetett. A NATO-főtitkár leszögezte, a Szerbiával való együttműködés bővítésén dolgoznak, és erről nem csupán beszélni kell, hanem tettekkel alátámasztani.

Fejlesztik a kapcsolatokat Szerbia és a NATO között - egyezett meg a főtitkár és a szerb elnök. Aleksandar Vučić kiemelte, Szerbia azon van, hogy elkerülje a múlt hibáit, hogy biztosítsa az ország jövőjét és gazdasági felemelkedését. Azonban aggályát fejezte ki a világban uralkodó helyzet miatt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Egy kicsit aggaszt a globális helyzet, mert senki sem hallgat meg igazán senkit sem a világban, és nincs igazi hierarchia a világban, mindenki mindent csak a saját érdekében tesz. Nagyobb a politikai zűrzavar, mint bármikor, habár senki sem akarja bevallani, tudomásul venni, de szerencsére van sok felelős ember is, akik tesznek majd a bizonytalanság kezelésére.”

A szerb elnök köszönetet mondott Stoltenbergnek, igazi szakembernek nevezte, aki tudja hogyan kell a legjobb üzeneteket közvetíteni Szerbiának a jó baráti viszony elmélyítéséhez. Ez nem csak azért van, mert a főtitkár gyermekkorát Belgrádban töltötte, hanem onnan is látszik, ahogyan kifejezte részvétét és sajnálatát a '99-es NATO-bombázás áldozatainak.
Kitűnő benyomásokkal távozik Szerbiából - emelte ki Jens Stoltenberg, de hozzátette, a jövőt egyre nehezebb előrelátni, sokkal nehezebb mint bármikor korábban, és ezért cselekedni kell.

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár: „Tehát az, amit tennünk kell, hogy felkészüljünk a váratlanra, megjósolhatatlanra, hogy készen legyünk a gyors válaszlépésekre, és az, amit a NATO tett, hogy megnövelte készenlétét, éberségét, a képességet, hogy villámgyorsan reagáljunk, ha arra szükség van, bármilyen fenyegetésről is legyen szó.”

Sok kihívás áll előttünk, de hatalmas erőfeszítést tesznek azért, hogy megőrizzék a békét és a stabilitást - hangzott el a belgrádi fórumon.

NATO
Aleksandar Vučić
Jens Stoltenberg

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.