Ugrás a tartalomra

A bosnyák–szerb regionális együttműködésről tárgyaltak Isztambulban

2018.01.29
16:28
2018.01.29
17:30
Forrás
Szerbiai RTV
A háromoldalú találkozóval Ankara szeretné közelebb hozni egymáshoz a belgrádi és a szarajevói álláspontot, továbbá a balkáni helyzet stabilizálása is cél.

Meg kell őrizni a békét és a stabilitást - mondta Aleksandar Vučić hétfőn Isztambulban, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, valamint Bakir Izetbegovićtyal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával tárgyalt. A találkozó középpontjában a regionális együttműködés állt, különösen a szerbek és a bosnyákok közötti kapcsolatokra való tekintettel. A találkozó az isztambuli elnöki palotában zajlott.     

Ezzel a háromoldalú találkozóval Ankara szeretné közelebb hozni egymáshoz a belgrádi és a szarajevói álláspontot, ez mellett pedig a balkáni helyzet stabilizálása is cél. Aleksandar Vučić sikeresnek ítélte meg a tanácskozást. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Kereskedelmi árucsere-forgalmunkat több mint egymilliárd euróra emeljük, és ez egy nagy dolog az ország számára, ez a kereskedelem csak növekedni fog, a törökök az első számú szerbiai turisták, akik nagyon fontosak számunkra, és egyre többen fognak jönni. Beszéltünk az új gyárakról, új beruházásokról, amelyek nagy jelentőségűek, és Erdogan elnök segítsége is jelentős, mert amikor azt mondja, hogy egy ország barátságos, akkor ez egy jó környezetet jelent mindenki számára, aki befektetni szeretne.”

Aleksandar Vučić és Bakir Izetbegović tárgyaltak a nemzetközi kapcsolatokról. Szó esett a szarajevói és a belgrádi autópálya építéséről is. A szerb államfő szerint a legfontosabb, hogy megőrizzék a békét a két ország között. „Meg vagyok győződve arról, hogy közös erőfeszítésekre lesz szükségünk, hogy tartós és biztos békét biztosítunk a szerbeknek, a bosnyákoknak és a horvátoknak, és mindazoknak, akik Bosznia-Hercegovina területén élnek.”

A Tai Group török textilipari cég 35 millió eurós befektetést tervez Közép-Szerbiába. Egy textilgyár megnyitásával pedig 2500 új munkahely létesülne Kraljevóban. A szerb és a török államfő már harmadszor találkozik egy éven belül. 

Aleksandar Vučić
Isztambul
Tai

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.