Ugrás a tartalomra

Zágrábban tartja kongresszusát az Európai Néppárt

2019.11.20
13:15
2019.11.20
21:34
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos kongresszust tart a horvátországi Zágrábban az Európai Néppárt. Az európai szintű jobbközép politikai párt 26-ik kongresszusán 700 küldött adja le szavazatát az új néppárti vezetőségre.

Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke egyedül száll versenybe Joseph Daul eddigi pozíciójáért. A találkozón a tisztújítás mellett a tervek szerint szóba kerül a nyugat-balkáni bővítés, valamint egyebek mellett a klímaváltozás elleni harc ügyét is megvitatják.

Több néppárti állam- és kormányfő is részt vesz a kongresszuson. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz-delegációja nem utazott Zágrábba, viszont a szintén kormánypárti KDNP hatfős küldöttsége Semjén Zsolt vezetésével részt vesz az Európai Néppárt kongresszusán.

A Vajdasági Magyar Szövetséget a találkozón Pásztor István elnök, valamint Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Fremond Árpád alelnökök képviselik. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Aleksandar Vučić szerb államfő nyílt levélben jelentette ki, hogy nem vesz részt az ülésén. A meghívás visszautasításának oka, hogy a horvát médiában lejárató kampány zajlik érkezése ellen. Az szerb államfő levelében arra kérte Joseph Dault, az leköszönő EPP elnökét, hogy a meghívás visszautasítására, mint az erő szemléltetéseként tekintsen, és ne a gyengeség jeleként.

Európai Néppárt

Most

12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.