Ugrás a tartalomra

Zoran Zaev ismertette az új macedón kormány összetételét

2017.05.29
07:49
15 napon belül meg kell, hogy alakuljon Zoran Zaev új macedón kormánya
15 napon belül meg kell, hogy alakuljon Zoran Zaev új macedón kormánya. A Macedón Szociáldemokrata Párt mellett kisebbségi albán partok is szerepet kapnak az államvezetésben, mivel az ő segítségükkel tudta megszerezni a szükséges támogatást Zaev az országot három mandátumon át irányító Nikola Gruevszkitől. Az új macedón kormány 15 minisztériummal fog rendelkezni, emellett Zoran Zaev jövendőbeli kormányfő hat tárca nélküli miniszteri posztot is kioszt a kormányalakítás során. A Macedón Szociáldemokrata Párt elnöke a 120 tagot számláló szkopjei parlament 62 képviselőjének támogatását élvezi és ezzel rendelkezik a szükséges többséghez az új államvezetés felállításához. Macedón és külföldi elemzők is arra számítanak, hogy kinevezésével véget ér vagy csendesedik a hónapok óta tartó feszültség az országban. Zaev úgy tudta megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget az országot függetlensége óta irányító Nikola Gruevszkitől, hogy két kisebbségi albán párttal lépett koalícióra. Zaev pártja a kormányfői poszton kívül megtartaná a fontosabb minisztériumokat, mint például a pénzügyminisztérium, a külügyi és a védelmi tárca. Nagyobbik koalíciós partnerének két kormányalelnöki posztot és hat miniszteri tárcát szán Zaev, míg a kisebbik albán pártnak két helyet adna kormányában. A megbízott kormányalakító szerint az új macedón államvezetésnek jó esélye van a szükséges reformok végrehajtásához. Hozzátette, tovább tárgyalna azokkal a pártokkal, amelyek együttműködnének vele az ország reformtörekvéseinek végrehajtásában, a politikai indulatok csillapításán és és olyan kérdésekben, amelyek a minden Macedóniában élő ember érdeke. Az ország alkotmánya szerint a kormányalakításnak a javaslattétel utáni 15 napban meg kell történnie. A macedón parlament legalább két napos vitát követően nyilvános szavazással dönt a miniszterelnökről és kabinetjéről. (fotó: Tanjug)
új kormány
Macedónia
Zoran Zaev

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.