Ugrás a tartalomra

1279-cel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021.02.10
13:00
2021.02.10
16:50
Forrás
MTI
Elhunyt 98 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu.

A magyar kormányzati portálon azt írták: 380 013-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13 347-re emelkedett, a gyógyultak száma 285 022.

Az aktív fertőzöttek száma 81 644-re csökkent. Kórházban 3747 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 19 414-en vannak, a mintavételek száma 3 298 814-re nőtt.

Eddig 292 627 embert oltottak be, közülük 113 570-en már a második oltást is megkapták. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént.

Múlt héten megkezdődött, csütörtöktől pedig folytatódik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Emellett a háziorvosok szerdától megkezdik a 60 év alatti krónikus betegek oltását is a már kiszállított AstraZeneca-vakcinával.

A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. De mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez - írták.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik majd a következő négy hónapban.

Oroszországból egymillió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható három hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány múlt kedden meg is érkezett.

"Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet már több országban is alkalmaznak" - hangsúlyozták.

Dr. Müller Cecília szerint stagnál a járványgörbe Magyarországon. A magyar országos tisztifőorvos hozzátette, hogy e tekintetben körülbelül tíz napja nem figyelhető meg csökkenés. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, bár folyamatosan érkeznek a vakcinák, ezek száma még mindig nem elegendő.

„A védettségünk kialakulásán túl, ha valaki mindkét védőoltást megkapta, tehát a védőoltás mindkét adagját, és ezt követően a védőoltási leiratban megszabott idő eltelt, tehát tudjuk, hogy a Pfizer esetében ez körülbelül hét-tíz nap, az AstraZenecánál tizenöt napot mondanak, tehát reméljük azt, hogy a teljes védettség kialakult már valakinél, akkor ha ő beteg, közvetlen környezetében kontakt személynek minősül, akkor már nem kell ezt követően karanténban tartózkodnia.”

koronavírus
fertőzött
kórház

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.