Ugrás a tartalomra

1809 főre csökkent az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

2020.05.13
07:58
2020.05.13
13:02
Forrás
MTI, Hirado.hu, koronavirus.gov.hu
Újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3341 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az oldal adatai szerint 11 053-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 118 500.

Az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 58 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondták, a számok azt mutatják, hogy a járvány mérséklődött az országban. Dr. Müller Cecília az elsődleges PCR-alapú adatokat is kedvezőnek tartja. Hozzátette, lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere erősebb, mint máshol.

A koronavírus várható második hulláma kapcsán elmondta, hogy egyelőre nem lehet semmi bizonyosat mondani: „Ez azt jelenti, hogy jelenleg milyen fertőzöttségi állapotban van az a személy, akit vizsgáltak. Az átvészeltségi vizsgálat, az az ellenanyagoknak a vizsgálatán alapszik, azt mutatja, hogy milyen az átvészeltség. Ez az első vizsgálat egyértelműen arra utal, hogy nagyon alacsony. Ez egy kedvező tényező, olyan szempontból, hogy nem tudjuk átadni. Tünetmentesen nincs nagyszámú fertőzött a populációban.”

A koronavirus.gov.hu oldalon kiemelték: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljük a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is kijárási korlátozás van, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön.

Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonukat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák - tették hozzá.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1609 ember) és Pest megyében (456) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (338), Komárom-Esztergom és Zala (176), valamint Csongrád megye (113). Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője kedden a részeredményekről tartott videókonferencián.

A magyarországi válságkezelési megoldások a munkahelyek megőrzésére, megtartására, illetve új munkahelyek létrehozására irányulnak elsősorban. Fontos, hogy megerősödve próbáljunk kijönni ebből a válságból. Ehhez jó alapot adhat a felnőttképzés, ahol szintén előtérbe került a digitalizáció, és minden bizonnyal hosszú távon meg is marad.

fertőzött
csökken
beazonosított
koronavírus-fertőzés
beteg

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.