Ugrás a tartalomra
MTI/Kovács Tamás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezünk

2019-10-23
14:31
2020-03-14
19:13
Forrás
MTI
Budapesten katonai tiszteletadással Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében vonták fel ma reggel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján.

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengtek.

Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek. A Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison. Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet.

A rendszerváltozás után összeült első szabad Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította.

1956-os magyar forradalom és szabadságharc
megemlékezés

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.