Ugrás a tartalomra
Europai Biróság
wikipedia

Az Európai Bíróság elutasította a magyar és a szlovák keresetet

2017-09-06
11:25
2017-10-04
12:33
Forrás
MTI
Elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet - ismertette szerdai ítéletét a bírói testület.

A luxembourgi székhelyű bíróság teljes egészében elutasítja a Szlovákia és Magyarország által előterjesztett kereseteket - írták a tizenöt fős nagytanács által meghozott ítéletet részletező közleményben, hozzátéve, hogy a kvóták hatékonyan és arányosan hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez, ezért alkalmasak a kitűzött célok elérésére.

Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el 2015 őszén.

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter szerint a jogilag megalapozott érvelést a döntéshozók figyelmen kívül hagyták és politikai indíttatású döntés született. „Az igazi jogi csata csak most kezdődik a kvótahatározat elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásban. Ez egy elvi jelentőségű ügy, amelyben a magyar kormány az ország szuverenitása és alkotmányos identitása védelmében szál síkra, miközben a bizottság megsérti a védekezéshez való jogot és figyelmen kívül hagyja a tagállamok egyenjogúságának elvét. Nem a három megtámadott ország magatartása okozta a kvótahatározat kudarcát, hiszen további 20 tagállam sem teljesítette a kötelezettségét és mindössze az előírt átvevések alig egy negyedére került sor, mint ahogy hallottuk.”

Európai Bíróság
kvótaper
elutasítás
Magyarország
Szlovákia

Most

Népszerű