Ugrás a tartalomra

Budapesten is Sretenje

2024.02.11
16:12
2024.02.11
18:10
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi szerb közösség is megünnepelte az Úrral való találkozásnak, az Urunk bemutatásának, illetve ahogyan szerbül mondják, Sretenje Gospodnje ünnepét.

Az egyházi szempontból is fontos naphoz az államalapítás ünnepe és az első szerb felkelés is kötődik. A budapesti ünnepi rendezvényt a Fővárosi Szerb Önkormányzat, a Szerb Kulturális Központ, Magyarország Szerb Színháza, a Szerb Intézet és a Srpski Forum Egyesület szervezte.

Február 15. több szempontból is jelentős dátum a szerb nemzet számára. Ehhez a naphoz köthető Urunk bemutatásának ünnepe, az államalapítás ünnepe és az első szerb felkelés, amelynek idén volt a 220. évfordulója.

Milan Micić, főtitkár, Matica Srpska, Újvidék: „Az 1804-ben történt első szerb felkelés és az 1835-ben az Urunk bemutatásának ünnepén kitört felkelés része egy egésznek. Ez a szerb nép felszabadításának, a szerb állam létrejöttének és a parasztság felszabadításának ideje. Ezek fontos események, amelyek meghatározták a modern szerb történelmet. Ezt az utat járta be Szerbia, visszatérve a nemzetek európai közösségébe a 19. században, amikor kiépítette a saját államát, ugyanakkor megtörtént Szerbia modernizációja és fejlesztése.”

Ezen az egyházilag és történelmileg is fontos napon Magyarország Szerb Színházában díjjal ismerték el a Teofilović fivérek munkásságát. A 90-es évek első felében 30 dalt vettek fel a Szerbiai RTV-nek. A 90-es évek második felétől egyre több koncertet adtak, számos etnofesztiválon vettek részt, és énekük bejárta a világot. Felléptek már az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Nigériában, továbbá 13 európai országban, köztük Magyarországon is.

Ratko Teofilović, énekes, Szerbia: „Rendkívül jól az együttműködés. Az itteniek nem igazán tartoznak a diaszpórához, hanem ők egy évszázadok óta ezeken a területeken élő közösség, és nagy öröm, hogy ők az elsők, akik díjazták 30 éves munkásságunkat, itt pedig a 20 évet. Tehát a két jubileum egybeesett. Emiatt még nagyobb az örömünk.”

Az eseményen fellépett a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Gimnázium kórusa és Aleksandar Dunić színész.

Budapest
Sretenje
Sretenje Gospodnje
Magyarország
szerb közösség
államalapítás ünnepe
Fővárosi Szerb Önkormányzat
Szerb Kulturális Központ
Magyarország Szerb Színháza
Szerb Intézet
Srpski Forum Egyesület
Milan Micić
Matica Srpska
Ratko Teofilović

Most

Népszerű