Ugrás a tartalomra

Egyre többfelé, több hullámban alakulhatnak ki zivatarok Magyarországon is

2023.08.28
20:57
2023.08.29
07:06
Forrás
MTI
Ma este előbb a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól már a középső országrészben, hajnaltól pedig az északkeleti megyék kivételével másutt is viharos idő várható - közölte a magyar meteorológiai szolgálat.

Óránkénti 60-90 kilométer per órás széllökések, jégeső és intenzív csapadék is valószínű. Az északkeleti országrészt várhatóan csak kedd délután érhetik el a zivatarok.

Hétfő este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak lesznek a légköri feltételek. A heves zivatarokat erősen viharos - az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó - szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kísérheti. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

zivatar
széllökés
vihar

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű