Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hétfőtől újranyit három kishatár

2021.06.09
15:41
2021.06.09
20:38
Forrás
Pannon RTV
Gördülékeny volt a személyforgalom a Horgos-Röszke határátkelőn, a hétvégéken azonban rendszerint nagy tumultus alakul ki. A helyzetet némileg javíthatja, hogy hétfőtől újranyit három kishatár.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Órákat várakoztak az autósok a hétvégén a szerb-magyar szakaszon. Egyesek 5-6 órát is vesztegeltek, lekésték a programokat, búcsút mondhattak a tervezett wellnessnek, kikapcsolódásnak, bevásárlásnak.

Hangya Tamás, Szeged, Magyarország: „Nyilván a rengeteg vendégmunkásnak, a rengeteg papírjának a teszttől kezdve a lakcímig való ellenőrzése, főleg ez az, ami minket bosszant, mert mi csak jönnénk mennénk itt, a határ mentén.

Aki hétköznapokon indul útnak, jobban jár.

Kiss Zenóbia, Magyarkanizsa: „Egy héttel ezelőtt voltunk, akkor egy óra hosszat vártunk erre is és egy óra hosszát vártunk visszafelé is. Ma nagyon meglepődtünk, hogy most nagyon jó a határ.”

Varga Tibor, Ada: „Nyolc órakor Szegedre mentünk ki reggel. Nyolc órakor indultunk, kifelé sem voltak sokan. Fél óra maximum, a két határ együtt.”

Hétfőtől három kishatár is újranyit. A Bajmok-Bácsalmás, a Királyhalom-Ásotthalom és a Gyála-Tiszasziget határátkelő a korábbi rendes munkaidő szerint tart nyitva, vagyis reggel 7-től este 7-ig.

Pásztor István szerint ezek nem kielégítő döntések, de előremutatást jelentenek. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Közügyeknek azt mondta: a sorok a határon a magyar oldal miatt alakulnak ki.

„Nincs itt szükség újabb megállapodásra. Az összes megállapodás létezik. Egyedül annyi van, hogy el kell kezdeni a határokat működtetni. Szerb oldalról erre megvan a nyitottság. Amikor magyar oldalról ennek a lehetősége megteremtődik, akkor az összes határátkelő megnyílik.”

Ez nem jelenti azt, hogy felhőtlenek lettek az átutazási lehetőségek - emelte ki Pásztor István. Hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy a Horgos 2 átkelő is megnyíljon.

A Közügyekben Pásztor István bővebben beszélt a határátkelők újranyitásáról.

határ
forgalom
Horgos
határátkelő

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.