Ugrás a tartalomra

Lezárták a Kelebia-Tompa határátkelő szerb oldalán a körforgalmat a kamionosok

2023.11.30
16:57
2023.11.30
17:14
Forrás
Pannon RTV
Elégedetlenek, mert gyakran több napot is várnak az átkelésre.

Lezárták a Kelebia-Tompa határátkelő szerb oldalán a körforgalmat az elégedetlen kamionosok. A közlekedést az akció teljesen megbénította az Y-elágazás irányából és a város felől is. Azért elégedetlenek, mert gyakran több napot is várnak az átkelésre a szerb-magyar határon. Azt követelik, hogy a szerbiai illetékesek tárgyaljanak a magyar határszervekkel az árut szállító teherautók forgalmának felgyorsítása céljából. A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a közlekedési rendőrség.

Csütörtök kora délután fél egy tájban elégedetlen kamionsofőrök nagy csoportja zárta le a kelebiai határátkelő felé vezető körforgalmat, és a kamionosok először senkit nem engedtek át, végül a rendőrök rábeszélésére az utasforgalmat, tehát a személyautókat, illetve az autóbuszokat elengedték a határ irányába. Nagyon sokan gyűltek össze, és amiatt elégedetlenek, hogy gyakran 30-40 órát kénytelenek várakozni, amíg átérnek Szerbiából Magyarországra az árujukkal.

A rendőrök megpróbálták meggyőzni a tiltakozó kamionsofőröket, hogy oldják fel az útblokádot és folytassák utukat, de nem jártak sikerrel. A teherautósok a lassú ügyintézésre panaszkodnak. Így nehézkes a normális áruszállítás a határon keresztül - magyarázzák az érintett sofőrök. „A médiában az a hír jelenik meg, hogy mi háromtól négy és fél óra alatt átmegyünk. Ez egy akkora ferdítés, és senki nem jön ide ki, hogy bennünket körüljárjon, hogy megnézze, itt nincs toalett sem, nincs ivóvíz, nincs ennivalónk, miközben két és fél, három napot is várunk.”

A tiltakozó szerbiai kamionsofőrökhöz más országok fuvarozói is csatlakoztak - mondta a tüntetés egyik vezérszónoka. Stefan Arsić, kamionsofőr: „Mindannyian összegyűltünk itt, akik most a határátlépésre várakozunk. Tehát vannak itt szerbiai, észak-macedón, horvát, szlovén, török, lengyel, bolgár kamionosok, vagyis minden környező, sőt távolabbi országból is.”

A tiltakozó sofőrök magyarázatot követeltek, miért dolgozik a magyar oldalon három helyett csak egy tolóablak, és miért nem gyorsítják fel az átjutást, valamint, hogy a kamionröntgen miért tart teljes öt percen át. Azt mondták, nem lenne gond az öt-hat órás veszteglés a határon, de a háromnapos várakozás teljesen abszurd. Ottjártunkkor mintegy hét kilométer hosszan torlódtak fel az Y-ágon a Szerbiából kilépésre várakozó kamionok. Slađan Mićić, kamionsofőr: „Azt szeretnénk, hogy valaki illetékes jöjjön el ide, hívja fel a magyar oldalt, és oldják meg a határproblémát. Itt több száz kamion várakozik. Minden nap. És senki semmit nem old meg. Csak a sor hossza nő, és a várakozási idő. Nincs WC, nincsenek megfelelő feltételeink, szükségleteinket az út mellett végezzük el.”

Az intézkedő közlekedési rendőrök felszólították a kamionsofőröket, hogy hagyják el az úttestet és a körforgalom szigetén várakozzanak. A fuvarozók azt mondták stábunknak, hogy követeléseikre hivatalos választ egyelőre senkitől sem kaptak.

határ
kamionosok
teherautó
tüntetés

Most

Népszerű