Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

2022.09.27
17:35
Forrás
MTI
Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet.

Ezt mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón. Megjegyezte, hogy ebben az évben még nő az inflációs ütem, és csak a jövő év első felében áll meg, tetőzik, majd lassú csökkenésnek indulva 2024-ben ér a jegybanki cél közelébe. Úgy fogalmazott, hogy az alapkamatemelési ciklus végére "jó nagy pontot" tettek, "hogy mindenki láthassa: vége van".A jegybank elnöke felidézte, hogy Európában elsőként és a legnagyobb mértékben emelték az alapkamatot a járvány után, mert az árstabilitási és pénzügyi stabilitási feltételek indokolták ezt.

Ennek nyomán gyengült a forint. A bejelentést megelőzően az euró 405,08 forinton, tíz perccel később 406,76 forinton állt. A frank 425,74 forintról 427,93 forintra, a dollár pedig 421,05 forintról 422,80 forintra drágult. Matolcsy megjegyezte, hogy ebben az évben még nő az inflációs ütem és csak a jövő év első felében áll meg, tetőzik, majd lassú csökkenésnek indulva 2024-ben ér a jegybanki cél közelébe.

Matolcsy György
forint

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.