Ugrás a tartalomra

Megnyílt a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2023.09.29
07:21
2023.09.29
07:32
Forrás
MTI
„A magyar könyvszerető nép" - hangsúlyozta a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján a díszvendég ország, Hollandia magyarországi nagykövete, Désirée Bonis.

Boldizsár Ildikó író megnyitó beszédében emlékeztetett: a magyarországi könyvfesztiválok történetében először fordul elő, hogy egy gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó író nyissa meg a rendezvényt, de az is először történik meg, hogy egy olyan műfaj - a sci-fi - képviselője legyen a díszvendég, amelyet az irodalomtörténészek nem is tartanak irodalomnak.

A kortárs gyermekirodalomra kitérve elmondta, hogy a mai ifjúsági szerzők azonnal reagálnak mindarra, ami a fiatalokkal történik; nem hiányos felnőttként tekintenek rájuk, hanem különálló, specifikus érdeklődésű olvasói csoportként, miközben a tudományos-fantasztikus irodalom azt mutatja meg, milyen lehet a világ - vetette fel Boldizsár Ildikó.

Désirée Bonis, Hollandia budapesti nagykövete köszöntőjében kiemelte, hogy az immár huszonnyolcadik alkalommal megkezdődő Könyvfesztivál népszerűsége is azt mutatja: a magyarok könyvszerető nép. Megtiszteltetés, hogy idén Hollandia lehet a díszvendég ország - közölte, hozzátéve: több mint egyéves előkészítéssel sikerült elérni, hogy a következő napokban jelen legyen a Könyvfesztiválon a holland irodalom krémje. Számos holland szerző vesz részt beszélgetéseken, dedikálásokon, egyéb programokon, a fesztivál holland standján pedig egyaránt megtalálhatók lesznek holland könyvek magyarul és magyar írások hollandul - mondta el Desirée Bonis.

Arnon Grunberg holland író felidézte az Európát sújtó totalitárius diktatúrák emlékét, hozzáfűzve, hogy immár „a racionalitás és az ész korát éljük". Az emberek azonban még mindig szeretnének ideológiákat követni, miközben igazságot is akarnak, pedig ez a kettő könnyen ellentétbe kerülhet - figyelmeztetett.

A fesztivál díszvendég írójának járó Budapest Nagydíjat Karácsony Gergely főpolgármester és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adta át John Scalzi amerikai tudományos-fantasztikus írónak, akit Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás (NIOK) Facebook-csoport alapítója és Nagy Ervin színművész méltatott.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöktől vasárnapig 140 kiállítóval, 40 külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálással várja a látogatókat a Millenáris parkban

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 16:57

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.