Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

Megszűnt az üzemanyagárstop Magyarországon

2022.12.06
23:02
2022.12.06
23:16
Forrás
MTI, hirado.hu, Euronews
Az ársapka kivezetése, az új szabályozás azonnali hatállyal, kedden 23 órától már hatályba lépett. Az üzemanyag ára: a benzin 641 forint, a dízel 699 forint.

Megszűnt az üzemanyagárstop Magyarországon - közölte Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter. A rendkívüli kormányinfón azt mondta, Magyarország hiába harcolt, a szankciók zavarokat okoznak az ország üzemanyag-ellátásában, ezért a Mol javaslatát megfogadva a magyar kormány az üzemanyagárstopot megszünteti.

„A brüsszeli szankciók eredménye az, hogy a 480 forintos benzinárat már nem tudjuk az ország benzinkútjain a magyar családoknak a továbbiakban biztosítani. A kőolajszankciók hatályba lépése után két nappal ezért a kormány a Mol javaslatát megfogadva a benzinárstopot megszünteti” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Nem tudtunk mást tenni, a Mol eddig bírta - ezt már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója tette hozzá. Kiemelte, "az import visszaállítása az egyetlen megoldás, márpedig a hatósági áras rendszerben ennek nincs lehetősége.” Hernádi Zsolt ismertette, hogy utoljára több évtizede láttak ekkora sorokat a töltőállomásokon. A kutak negyedében nem volt elérhető üzemanyag egyáltalán, sem hatósági, sem piaci áron. A Mol fennállása óta ilyen nem történt. Az elmúlt héten 50 millió liter fogyott, ez 60 százalékkal haladja meg a tavalyi forgalmat. A benzin tekintetében az elmúlt napok forgalma közel duplája volt a 2021-esnek és két és félszerese a 2020-asnak. A viszonteladói szolgáltatásokban példátlan korlátozásokat kellett bevezetni, beindult egyfajta pánik, de elmentünk a falig – mondta Hernádi. „A Mol eddig bírta. Nem tudtunk mást csinálni, hogy az ellátást biztosítani tudjuk az országban, jeleznünk kellett a kormánynak, hogy mi a továbbiakban már nem tudjuk biztosítani az ellátást, ha minden változatlan marad” – fogalmazott.

Hernádi Zsolt ismertette, hogy ha a pánikvásárlás megszűnik, akkor viszonylag gyorsan rendeződnek a tankolás körüli fennakadások, a stabil állapothoz azonban két-három hónapra még szükség van.

üzemanyag
árstop

Most

11:32

Vasárnap kezdődik a Házasság hete

Vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat Magyarországon. A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át közel ötven településen száznál több programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire.

Népszerű