Ugrás a tartalomra
Pixabay/Marys_fotos/illusztráció

Mintegy kétezer vaddisznó lett sertéspestises tavaly április óta Magyarországon

2019-10-08
10:45
2019-11-15
18:01
Forrás
MTI
Egyéves tárgyalássorozat után Szerbia mégis megnyitotta piacát a magyar hússzállítók előtt.

Mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta - közölte az országos főállatorvos, Bognár Lajos. A nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, és lehet, hogy még tovább kell Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében - tette hozzá. Szeptemberben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén jelent meg az afrikai sertéspestis. A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki Magyarországon, a sertésállományt nem érintette. A betegség terjedésének megállítása érdekében Szerbia lezárta piacát a magyar friss sertéshús előtt. Több mint egyéves tárgyalássorozat után nemrég változott a helyzet, most már ismét szabad bejárása van Szerbiába a magyar hússzállítóknak. A húskészítményekről még egyeztetnek, már csak a pontosítás maradt hátra, ezért hamarosan azokat is lehet szállítani.

sertéspestis
afrikai sertéspestis
friss hús
hús
vaddisznó
sertés
disznó
betegség
Magyarország

Most

14:23, Frissítve: 14:45

Idén is elmarad a rekordtermés

Az enyhe tél és a száraz tavasz hatását már kezdik érezni az észak-bácskai mezőgazdasági termelők. Szerintük a vártnál ugyan szebben fejlődik a gabona, azonban rekordtermés nem várható idén sem.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.