Ugrás a tartalomra

Nyugodt a migránshelyzet, az erdőkben sok elhagyatott tábort látni

2023.12.04
12:27
2023.12.11
16:49
Forrás
Pannon RTV
Miután begyűjtötték és elszállították az Észak-Bácska térségében rejtőzködő migránsokat és felszámolták a főbb embercsempész-hálózatokat, a különleges rendőri egységek nagyobb részét átvezényelték Szerbia más térségeibe, elsősorban a déli határra.

Az illegális bevándorlók 95 százaléka ugyanis Észak-Macedóniából és Bulgáriából jut be Szerbiába. Észak-Bácska területén most nagyjából 150 csendőr maradt, ők próbálják megakadályozni, hogy a migránsok visszaszivárogjanak a térségbe. A Vajdasági Magyar Szövetség 2015 óta a határ menti magyar lakta településeket érintő migránsválság kezeléséért harcol kitartóan. Ennek köszönhető az október 28-án indult átfogó rendőrségi akció is.

A több mint egy hónapja tartó átfogó rendőrségi akció során Szabadka, Nagykikinda, Zombor és Pirot területén több ezer migránst gyűjtöttek be. Az illegális bevándorlók többségét az észak-bácskai térségből vitték el, akik a kelebiai erdőtől a martonosi Tisza-menti erdősávig létesített illegális migránstáborokban rejtőzködtek.

Információink szerint Észak-Bácska térségében az átfogó rendőrségi akció nagyjából véget ért, méghozzá sikeresen. Csak ebből a térségből körülbelül hatezer migránst szállítottak el a hivatalos adatok szerint a szerb rendőri egységek különleges alakulatai. A palicsi erdőben csak most szembesülünk mindazzal, hogy mi mindent hagytak maguk mögött az itt tanyázó illegális bevándorlók. Mögöttem látható például egy autóroncs, amit állítólag, úgy tudjuk, embercsempészek adtak el a migránsoknak, akik utána balesetet szenvedtek, majd felgyújtották az autót.

A Szabadka-környéki erdők tele vannak felszámolt illegális migránstáborokkal. A palicsi Tőzeg-tó környékéhez közel akadtunk rá az egyik legnagyobbra, ahol néhány héttel ezelőtt még több százan is tanyázhattak.

migráns
Szabadka

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13, Frissítve: 16:45

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.

Népszerű