Ugrás a tartalomra

A Rákóczi Szövetséggel együtt ünnepelnek

2023.10.18
18:02
Forrás
MTI
A Kárpát-medencei középiskolák diákjai a magyarországiakkal közösen emlékezhetnek 1956-ra a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

Tízezer középiskolás és egyetemista részvételével emlékezik az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, a világtörténelmet író elődökre a Rákóczi Szövetség. Október 21. és 23. között közel háromezer magyarországi középiskolás és egyetemista érkezik Budapestre, a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségre. Mellettük 140 Kárpát-medencei középiskola több mint hétezer diákja utazik legalább egy határ átlépésével egy másik magyar középiskolához ünnepelni.

A Gloria Victis 1956-os Emlékünnepség a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben. A háromnapos rendezvény meghatározó eleme - az állami ünnepség részeként - a műegyetemi aulai megemlékezés október 22-én, vasárnap. A Műegyetemtől 16 órakor indul a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol 17 órától megemlékezést és koszorúzást tartanak. A Műegyetemen zajlik október 22-én és 23-án a nagy hagyományú Gloria Victis Középiskolai Történelmi Vetélkedő - 60 iskola, 180 diákjának részvételével - amelynek idei témája: A Himnusztól a Nemzeti dalig. A Magyar Nemzeti Múzeumban szintén október 22-én és 23-án Madách 200 középiskolai irodalmi vetélkedőt rendeznek 180 diák részvételével. A vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadója október 23-án lesz.

Rákóczi Szövetség
1956-os forradalom és szabadságharc
ünneplés
diákutaztatási program
közös megemlékezés
Budapest
középiskolás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.