Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt/illusztráció

Sikeresek a digitális gyermekvédelmi stratégia eddig programjai

2020.02.04
14:33
2020.02.04
17:07
Forrás
Pannon RTV
A Digitális jólét programpontokon 175 mentor segítségével eddig mintegy 1800 családot értek el médiaműveltségi képzésekkel.

Az okoseszközök használata már az óvodáskorban elkezdődik, ez pedig hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére, a kognitív és egyéb képességeik alakulására – mondta Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte: sikeresek a Digitális jólét program keretében létrehozott digitális gyermekvédelmi stratégia eddig megvalósult programjai. Hozzátette, ugyanakkor fel kell készülni a gyorsan változó digitális világ veszélyeire is.

Függőséget okozhat, lassítja a fejlődést, elveszi az időt a mozgástól, megnehezíti az elalvást és még az online zaklatás veszélye is fennáll. Több szempontból is veszélyes az okoseszközök használata fiatalkorban. Ennek ellenére a digitális világ megköveteli azt, hogy már a gyerekek is ismerjék ezek használatát, csak meg kell találni az arany középutat.

Schanda Tamás, miniszterhelyettes, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Magyarország: „Kiszolgáltatottak és könnyen félrevezethetőek, és nekünk, a felnőtteknek a feladata, hogy megvédjük őket ezektől. Ezt a kormány is felismerte és létrehozta a Digitális Jólét Program keretében Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiáját.”

Schanda Tamás hozzátette, az iskoláskorúak számára indított Netmentor-programban összesen már negyvenkét intézmény vesz részt. A 8-12. évfolyamokon tanító pedagógusokat médiaműveltséget és médiatudatosságot fejlesztő oktatási segédanyaggal támogatják – ismertette a miniszterhelyettes, ugyanakkor kitért még számos kutatásra, programra is: „Elindítottuk a Digimini kutatást, az óvodások okoseszköz használatát vizsgáló felmérés eredményei várhatóan pedig az óvodapedagógusok képzését, továbbképzését is segíti majd. De már most is figyelmet fordítunk az óvodapedagógusok megfelelő továbbképzésére.”

A szülőket és a nagyszülőket is támogatják a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek megszerzésében, eddig mintegy 1800 családot értek el médiaműveltségi képzésekkel – mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, a program idén is folytatódik. A digitális fejlesztési és oktatási programok megvalósítására, működtetésére több száz millió forintot fordítanak.

Schanda Tamás
digitális
védelem

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.