Ugrás a tartalomra

Szent Jobb-körmenet és ünnepi szentmise

2023.08.20
20:10
2023.08.20
20:28
Forrás
magyarkurir.hu, hirado.hu
Idén is megtartották Budapesten a Szent Jobb-körmenetet, valamint az ünnepi szentmisét. A szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be, szentbeszédet pedig Bernard Bober kassai érsek mondott.

Az eseményre hagyományosan nagyon sokan voltak kíváncsiak. A Szent Jobb első magyarországi „körútja” 1771-ben egyébként a Raguzából, Dubrovnikból történő hazahozatalakor kezdődött, amikor Győrben és Pannonhalmán több napig mindenki megtekinthette és leróhatta tiszteletét. Rendszeressé azonban csak 1891. augusztus 20-a után váltak a körmenetek, miután Szent István napját nemzeti ünneppé nyilvánították. Az egyik legfontosabb budapesti esemény, a Szent Jobb-körmenet immár hagyományosan a bazilika elől indul: elöl István király jobb kezének ereklyéje, mögötte pedig keresztény hívők és vallásukat nem gyakorlók ezrei a Szent István tér – Zrínyi utca – Október 6. utca – József Attila utca – Nádor utca – Október 6. utca – Zrínyi utca – Szent István tér útvonalon.

Szent Jobb körmenet
ünnepi szentmise
Budapest
Erdő Péter bíboros
Bernard Bober
kassai érsek

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.