Ugrás a tartalomra

Szlovénia az EU külső határainak megerősítését kéri Horvátországtól

2023.09.12
17:37
2023.09.12
17:44
Forrás
MTI
Szlovénia a megnövekedett migrációs nyomás miatt az Európai Unió külső határainak megerősítését kéri Horvátországtól, amiről a szlovén belügyminiszter telefonon egyeztetett horvát hivatali kollégájával.

A növekedést mindenekelőtt a kelet-szlovéniai Brežice térségében észlelték - közölték, hozzátéve, hogy Szlovénia már eddig is fokozta jelenlétét a térségben, és kiterjesztette a technikai megfigyelés alkalmazását. Azt kérték Zágrábtól, hogy tegye ugyanezt, és ismételten felajánlották segítségüket a külső határok védelmében. A felek egyetértettek abban, hogy a fokozott határellenőrzés mellett az országok rendőri erőinek folyamatos szoros együttműködése is fontos az embercsempészet elleni küzdelemben. A két miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak többet kellene tennie a migráció visszaszorítása, illetve kezelése érdekében a származási országokban, és fokoznia kell az együttműködést a partnerországokkal.

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában több mint 36 ezer határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, közülük 34 ezret a horvát-szlovén határszakaszon. Ez közel háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában regisztrált illegális határátlépési kísérleteknek.

A legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak. A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik (70 százalék), de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai Koper körzetében is.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Szlovénia elégedetlen azzal, ahogyan Horvátország védi határait, Ausztria és Olaszország pedig azzal, ahogyan Szlovénia teszi ugyanezt. Ljubljana attól tart, hogy Róma követni fogja Bécs példáját, és visszaállítja a határellenőrzést az olasz-szlovén határszakaszon. A szlovén sajtó szerint a nagyszámú tiltott határátlépések miatt már így is megromlott a két ország viszonya.

Szlovénia
Horvátország
migrans
migrációs nyomás
migráció
Európai Unió
határ
megerősítés

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.