Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Több ezren már felvették a harmadik oltást Magyarországon

2021.08.03
15:41
2021.08.03
16:46
Forrás
Pannon RTV
Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjának felvételét. Azok kaphatják meg, akik már legalább négy hónapja vették fel a második dózist.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Augusztus elsejével indult meg Magyarországon a harmadik oltás beadása, amelyre eddig 20 ezren foglaltak időpontot és közel 4 ezren már fel is vették azt.

A magyarországi szakemberek elsősorban az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek javasolják a harmadik oltás felvételét. A budapestiek nagy része pedig él is ezzel a lehetőséggel.

Sipos Istvánné: „Feltétlenül beadatom a harmadik oltást is, mert a tüdőgyulladástól nagyon félek. Kiskoromban hatszor volt és lemondtak rólam az orvosok. Ez a vírus mindig a szervezet leggyengébb pontját támadja meg, és nekem a tüdőm a leggyengébb pontom, tehát nem akarok lélegeztetőgépre kerülni.”

Luzsi Anna: „Gondolkodok azon, hogy mikor fogom felvenni a harmadik védőoltást, mindenképpen igénybe veszem ezt a szolgáltatást, mert ez biztonságot ad, főleg az időseknek.”

Nagy György: „A Sinopharm fajtát vettem fel, az orvosom azt ajánlotta, semmi problémám nem volt. Most fel lehet venni a Pfizert, többféléből lehet válogatni. Oltópontokon vagy a kórházban, vagy a háziorvosnál. Én mindenkinek azt javaslom.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Újabban a delta-variáns a domináns koronavírus-mutáció a világon, amely a korábbi mutációkat, mint például a brit vagy a brazil, visszaszorította. A harmadik védőoltás azonban a delta-variáns ellen is hatékonynak ígérkezik, főleg akkor, ha az előző kettőhöz képest eltérő típusú vakcina kerül beadásra - mondja a szakember.

Dr. Rusvai Miklós, virológus, Magyarország: „A vakcinatípusokat érdemes mixelni. Az inaktivált vakcina után azért célszerű például vektorvakcinával vagy mRNS vakcinával oltani, mert az inaktivált vakcinák nem generálnak jó sejtes immunválaszt, míg a vektorvakcinák és az mRNS-vakcinák sejtes immunitást is ébresztenek, tehát ebben az esetben kétszintű immunitás alakul ki a beoltottakban. Az antitestes védelem mellett egy sejtes védelemre is szert tesznek.”

A harmadik oltásra az eeszt.gov.hu oldalon keresztül lehet regisztrálni. Azokat a személyeket, akik a koronavírus elleni védőoltás egyik adagját sem vették még fel, továbbra is annak felvételére buzdítják a szakemberek.

Az ősz közeledtével egy újabb járványhullámmal néz szembe Európa. A delta variáns ugyanis átvette a dominanciát a többi koronavírus mutációkkal szemben. Az agresszívabb vírusmutáns gyorsabban terjed a korábbiakhoz képest, ezért a szakemberek a minél előbbi oltakozást sürgetik. Arról, hogy milyen mutációk vannak jelen térségünkben, és hogy az oltás harmadik adagjának felvétele mennyire nyújt hatékony védelmet, Dr. Rusvai Miklós virológust Király Mirella kérdezte Budapesten.

Magyarország
harmadik
oltás
vakcina
Rusvai Miklós
virológus

Most

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.