Ugrás a tartalomra

Akadályfutó verseny Palicson

2023.09.30
13:22
2023.09.30
15:53
Forrás
Pannon RTV
Több mint 400 résztvevővel rajtolt el az első akadályfutó verseny Palicson.

Az esemény érdekessége, hogy Vermes Lajos 143 évvel ezelőtt szervezte meg az olimpiát a tó partján. Ezt ragadták meg a szervezők, és hozták el most először Szerbiába az akadályfutást. 

Minden verseny előtt fontos a bemelegítés, így a palicsi esemény is ezzel kezdődött.  

Nagy Kornél, versenyző, Magyar Futósport Egyesület, Titans Of Hungary: „Mindenki máshogy készül. Van, akinek az edzés alapját a CrossFit adja, van, aki fut és falat mászik, van, aki speciális edzésformát csinál. Mindenki, ahogy érzi. Szerintem erős mezőnyt képviselünk mi is, de hallottuk a főszervezőtől, hogy fel kell kötni a gatyát és reménykedünk benne, hogy nagyszerű csatát vívhatunk az itteniekkel.” 

11 órakor elrajtoltak az első futók a Vigadó terasza elől. A pálya 13 kilométer hosszú volt, teljes kört alkotva a Palicsi-tó körül, és mintegy 30 akadályon kellett jól teljesíteniük a versenyzőknek. Többek között kúszás, mászás és nehéz tárgyak emelése várta őket.  

Ercsi Hargita, idegenforgalommal megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „A szervezők készültek különböző más eseményekkel is: többek között városlátogatással és turisztikai eseményekkel. Úgy gondoljuk, hogy jó hírünket tudják vinni a nagyvilágba, és abban reménykedünk, hogy máskor visszatérnek, nemcsak az ilyen események folytán, hanem, hogy turisztikailag megkeressék a környékünket.”

Ez a sport komplex erőnlétet igényel: nem elég pusztán az erő vagy az állóképesség, hanem fontos a mozgáskoordináció is. Sok akadálynál ismerni kell a trükkjét egy adott feladatnak, és fontos a technika ismerete. Egy ilyen akadályfutó versenynél igyekeznek a szervezők olyan feladatokat elhozni, amelyek a rutinos versenyzők számára is kihívást jelenthetnek és újdonságnak, extraságnak számítanak. 

Az abszolút kategóriákban a nők és férfiak külön versenyeztek, de csapatmegmérettetés is volt. A korosztály szerinti felosztásban a 25 éves, a 25-35 év közötti, valamint a 35 évnél idősebb férfiak és nők szálltak versenybe.

Calbert Anita, szervező: „Ez az első versenyünk, és remélem, hogy lesz még sok. Érkeztek Magyarországról is nagyon komoly versenyzők, ottani első helyezettek a Spartan versenyeken, úgyhogy nagyon erős mezőny van. Természetesen Szerbiából is vannak résztvevők, ők is első helyezettek, tehát kemény a konkurencia.” 

A támogatóknak köszönhetően a jól teljesítő versenyzők a serlegek mellett szép ajándékokban részesültek. 

futó
futás
akadályfutás
Ercsi Hargita
Calbert Anita

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.