Ugrás a tartalomra

Aratóünnepséget tartottak Martonoson

2020.06.07
12:20
2020.06.28
11:27
Forrás
Pannon RTV
Családi nappal egybekötött Péter Pál-napot, vagyis aratóünnepséget tartottak Martonoson a Művelődési Otthon udvarában.

Martonoson mindig is nagy hagyománya volt az aratásnak, ezért a helyi Testvériség Művelődési Társulat minden évben színes programokkal készül az alkalomra.

Már kora délelőtt megtelt a martonosi Művelődési Otthon udvara. Az idei évben a gyerekeknek különböző játékokkal, kirakodó vásárral készültek, míg a családias hangulatú eseményen az idősebbek bográcsban főzték az ebédet.

Nem sok esemény van Martonoson, ahol a falu apraja-nagyja össze tud gyűlni, ezért Szél Attila szerint ilyenkor mindenki kilátogat a rendezvényre, hogy tartalmasan, együtt töltsenek el egy kis időt: „Szerintem jellemző erre a vidékre, erre a mi környékünkre az együttlét, a közös ivászat, evészet. Ez nem is tudom, talán hagyomány, hogy ha már nem együtt dolgozunk, akkor legalább együtt szórakozzunk.”

Bemutatkoztak a helyi civil szervezetek is, a tűzoltók, a kézművesek és a hagyományápolók. Szél János, a Testvériség Művelődési Társulat elnöke elmondta, az esemény célja minden évben az, hogy az embereket egy kicsit kicsábítsák otthonaikból: „A lényeg tehát, hogy összejöjjön a falu. Barátkozzunk, ismerkedjünk, beszélgessünk, mert ebben a rohanó világban mind nehezebb az embereket kimozdítani, viszont maga az aratás az egy nagyon jellegzetes ünnep, a búza, hogy megkezdődjön, hogy kenyér legyen belőle, előbb aratnunk kell.”

Délután a Művelődési Otthonban folytatódott az ünnepség. A helyiek művelődési műsorral, valamint egykori aratásokról készült fényképkiállítással is készültek. Az eseményen beszédet mondott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki kiemelte, példaértékű a martonosi összefogás, hiszen egy életerős, bizakodó közösség él a faluban: „Fontosnak tartom azt, hogy az erős cégek, mint a Telek paprika, meg mások beleállnak ezeknek a rendezvényeknek a mozgatásába, mert hogy megvan hozzá az erejük pénzügyi szempontból, megvan hozzá a szervezői képességük, az ő alkalmazottaik a mozgatói végül is az egész falunak. Itt vannak a termelők, és azt gondolom, hogy ez egy követendő példa, de nem egy olyan példa, aminek már most ebben a pillanatban nincsen nagyon sok követője, ezt látom jóformán mindenhol a környéken, nemcsak Kanizsán, hanem mindenhol máshol.”

Az esemény a martonosi helyi közösség, a Mortinus Faluvédő Egyesület és a Testvériség Művelődési Társulat szervezésében valósult meg.

Péter-Pál
aratóünnepség
Martonos
Pásztor István
aratás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.