Ugrás a tartalomra

Délvidék nyerte a Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornát

2023.06.17
15:33
2023.06.17
16:51
Forrás
Pannon RTV
A Délvidék együttese nyerte a harmadik Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornát, amelyet hat Kárpát-medencei csapat részvételével rendeztek meg Topolyán.

A tornán a Magyar Országgyűlés válogatottja, Kárpátalja, Székelyföld, Csángóföld, Felvidék és Délvidék képviseltette magát.

A Nemzeti Összetartozás Torna pénteki csoportmérkőzéseit a TSC Labdarúgó Akadémia pályáin játszották, 2×25 perces találkozókat vívtak a felek. A szombati helyosztóknak a TSC Aréna adott otthont, itt már 2×30 percesek voltak a meccsek. A résztvevő csapatok tagjai alapvetően amatőr játékosok, közéleti szereplők.

Albert Tibor, a Székelyföld csapatának tagja: „Hét vidékről jöttünk, amely az anyaországhoz kötődött egykor, és most öt rész abból el van szakítva, úgyhogy egy nagy élmény barátokkal találkozni, ez nem csak foci, hanem egy barátság, egy kapcsolattartás és természetesen sport is.„

A bronzmeccsen Kárpátalja 2:1-re nyert az Országgyűlés csapata ellen. A döntőt Székelyföld és Délvidék játszotta. A házigazda 3:1-re nyerte a tornát. Az elszakított nemzetrészek számára igazi élmény ez a torna, ahol találkozhatnak, barátkozhatnak a labdarúgás égisze alatt. A Délvidék csapata vajdasági, horvátországi, szlovéniai és dél-magyarországi tagokból állt - mondta Zsemberi János, a TSC elnöke, a Szerbiai Labdarúgó Szövetség alelnöke, a Délvidék csapat csapatkapitánya.

Zsemberi János, elnök, TSC: „Az volt a célunk, hogy valahol vendégül lássuk őket, egy szép környezetben, ahol tényleg imponálni tudunk nekik, és ez nagyon jól sikerült, és tényleg van egy olyan következménye is, hogy látták, hogy itt a Magyar Kormány támogatásából mi épült, el vannak vele ragadtatva, és úgy érzem, hogy ők is büszkék erre, úgy élték meg, mint a magukét.”

A tornát három évvel ezelőtt a nemzeti összetartozás jegyében szervezték meg először Kövér László magyar házelnök kezdeményezésére, aki maga is játszott a mérkőzéseken. Az előző találkozókat Székelyföldön, majd Budapesten tartották, a következőt pedig Felvidék vállalta el. A nemzeti összetartozás szövetében fontos szál ez a találkozó, amelyet hagyománnyá kívánnak nemesíteni - fogalmazott a házelnök.

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke: „Sok vita szokott lenni, már nem a mi köreinkben, természetesen, a magyar közéletben, hogy a stadionépítéseknek van-e értelme, meg egyáltalán a nemzetpolitikában elköltött pénzek, azok meghozzák-e a gyümölcsüket, most itt néhány parlamenti képviselő, néhányan a kormányzattal kapcsolatban lévők, pontosabban ezen kötelékekben dolgozó ember, a saját szemével is meggyőződhetett arról, hogy az itteniek erőfeszítése és pénze mellé azt a segítséget, amit hozzátettünk, az jó helyre jött.”

A kétnapos program részeként a szabadkai Városházát és a Zsinagógát is megtekintették a Nemzeti Összetartozás Torna résztvevői. A Városházán dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a vendégeket.

Délvidék
Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna
Topolya
Országgyűlés
Kárpátalja
Erdély
Csángóföld
Felvidék
TSC Labdarúgó Akadémia

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.