Ugrás a tartalomra

A Fradi a továbbjutásért, a Zvezda az életben maradásért küzd

2022.10.06
10:40
2022.10.06
11:41
Forrás
Nemzeti Sport, MTI
Crvena zvezda - Ferencváros mérkőzéssel folytatódnak ma este a labdarúgó Európa Liga H csoportjának küzdelmei.

A szerb és a magyar bajnokcsapat Belgrádban csap össze. A Fradi egy újabb győzelemmel óriási lépést tehetne a csoport megnyerése és azzal a legjobb tizenhat közé jutás felé, a csoportok első helyezettjei ugyanis egyből a márciusi nyolcaddöntőbe jutnak. Ezzel szemben a szerbeknek a túlélés a tét. 2 forduló után a quartettet az FTC vezeti 2 győzelemmel, és 6 ponttal. A második és a harmadik helyen a török Trabzonspor és a francia Monaco áll 3-3 megszerzett ponttal. A Zvezda két vereséggel a csoport utolsó helyén szerénykedik. A mérkőzés 18 óra 45 perckor kezdődik a szerb fővárosban.

A Ferencváros azzal a tudattal lép pályára, hogy a győzelemmel gyakorlatilag bebiztosítja tavaszi folytatását. Matematikailag az ugyan még nem dőlhet el, hogy a magyar bajnok az első kettő között zár a csoportban, de a Konferencia-ligás folytatást garantáló harmadik helynél már nem végezhet hátrébb, amennyiben Belgrádban megőrzi százszázalékos mérlegét, miközben a négyes másik meccsén a török Trabzonspor és a francia AS Monaco döntetlent játszik egymással. Legutóbb 2004-ben szerepelt magyar csapat tavasszal valamelyik európai kupasorozatban, akkor a Debreceni VSC jutott az Európa-liga jogelődjének számító UEFA Kupa harmadik fordulójába.

A győzelem kivívása viszont rendkívül nehéznek ígérkezik annak ellenére is, hogy az éllovas zöld-fehérek két bravúros sikert követően - a Trabzonsport 3-2-re, az AS Monacót 1-0-ra verték - a pont nélkül sereghajtó Crvena zvezdához látogatnak. A belgrádi gárda ugyanis egyrészt nagyszerű formában van, a szerb bajnokságban 11 forduló után veretlenül listavezető, másrészt nemzetközi rutinja is számottevő, tekintve, hogy sorozatban hatodszor szerepel a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében, idén ráadásul utóbbiban nyolcaddöntőig menetelt.

A negyedik egymást követő idényében főtáblás Ferencváros számára az is intő jel lehet, hogy vasárnap váratlanul kikapott az OTP Bank Ligában, méghozzá az újonc Kecskemét vendégeként. A találkozón, különösen az első félidőben kifejezetten tompán futballozott Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző együttese, amely a második játékrészben nem tudta ledolgozni kétgólos hátrányát, de még a szépítés sem jött össze.

A két együttes hosszú történelme során mindössze kétszer csapott össze egymással: 1975-ben a KEK elődöntőjéből a magyarok jutottak tovább 4-3-as összesítéssel.

Miloš Milojević vezetőedző domináns és kezdeményező játékot vár a Crvena zvezda csapatától. "Minden esetben a győzelem a cél, mi akarjuk diktálni a tempót. Hetven százalékban a saját játékunkra koncentrálunk és csak harmincban akarunk a Ferencvárossal foglalkozni" - jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón a tréner, aki hozzátette, ennél a klubnál minden meccs fontos, de a csütörtöki kiemelkedően az, mivel a továbbjutást alapjaiban befolyásolja. "Van még 12 pont, amit meg lehet szerezni, így megfordíthatjuk a csoportállást, az első lépést ehhez a Ferencváros ellen tehetjük meg".

Az elbukott Bajnokok Ligája-selejtező után nyár végén kinevezett Milojević arról is beszámolt, hogy a védő Nemanja Milunović valószínűleg bevethető lesz. Jelezte, szerinte a kéthetes válogatott szünetben pszichésen kipihenték magukat a játékosok az őszi menetelés után, már akinek nem kellett a saját nemzeti együttesében szerepelnie. Összességében elégedetten értékelte negyvennapos tevékenységét, mert a játékosok elfogadták a filozófiáját, a csapaton pedig érzi a fejlődést.

"Nem volt meglepetés számomra a Ferencváros eddigi szereplése, mert nagy és minőségi kerete van, sok gyors játékossal. Sztanyiszlav Csercseszov pedig nemcsak jó, de rendkívül tapasztalt edző is" - dicsérte az MTI érdeklődésére a magyar bajnokot Milojević, aki külön kiemelte a zöld-fehérek két támadóját, Tokmac Nguent és Adama Traorét.

"A hangulat nagyon pozitív az öltözőben, mert a csapat kipihente magát a válogatott szünetben, ezt az időt jól sikerült felhasználni a felkészülésre. Nem gondoltam, hogy pont nélkül fogunk állni, ezért a csütörtöki összecsapás az egyik legfontosabb lesz, mert most kiderül, milyen csapat is a Crvena zvezda" - fogalmazott Mirko Ivanić, aki megígérte, a belgrádiak azzal a mentalitással lépnek pályára, hogy csak a győzelem elfogadható.

A hétvégén két gólt szerzett középpályás szerint nemcsak ő, hanem az egész Crvena zvezda jól futballozott a Mladost ellen 4-0-ra megnyert bajnokin, de felhívta arra a figyelmet, hogy Európa-liga teljesen más szintet képvisel, mint a szerb bajnokság.

Európa-liga, csoportkör, 3. forduló, H csoport:

Crvena zvezda (szerb)-Ferencváros 18.45

AS Monaco (francia)-Trabzonspor (török) 18.45

A csoport állása:

1. Ferencváros 2 2 - - 4-2 6 pont

2. Trabzonspor 2 1 - 1 4-4 3

3. AS Monaco 2 1 - 1 1-1 3

4. Crvena zvezda 2 - - 2 1-3 0

Az eddigi eredmények:

1. forduló (szeptember 8.):

Ferencváros-Trabzonspor 3-2 (3-1)

Crvena zvezda-AS Monaco 0-1 (0-0)

2. forduló (szeptember 15.):

Trabzonspor-Crvena zvezda 2-1 (1-0)

AS Monaco-Ferencváros 0-1 (0-0)

A további program:

4. forduló (október 13.):

Ferencváros-Crvena zvezda 21.00

Trabzonspor-AS Monaco 21.00

5. forduló (október 27.):

Ferencváros-AS Monaco FC 21.00

Crvena zvezda-Trabzonspor 21.00

6. forduló (november 3.):

Trabzonspor-Ferencváros 18.45

AS Monaco-Crvena zvezda 18.45

Mintegy 1500 Fradi-szurkolót várnak Szerbia fővárosába, Belgrádba az Európa Liga mérkőzésére. A szurkolókat a szabadkai főkonzulátus négy munkatársa várja a határátkelőhelyen, hogy segítsék a zökkenőmentes átlépést - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán megosztott videóban. Szijjártó Péter a közösségi oldalán, Belgrádból bejelentkezve azt mondta, hogy ő maga nem a meccsre érkezett, hanem a migrációról és Szerbia déli határának megvédéséről tárgyal az osztrák és szerb kollégáival. Megjegyezte, hogy a Fradi a Crvena zvezda ellen lép pályára Belgrádban. A stadionban is öt konzul teljesít majd szolgálatot, akik közvetlenül is segítségére lehetnek a szurkolóknak - fűzte hozzá. Ugyanakkor egy folyamatosan üzemelő vészhelyzeti telefonszámot is létesítettek, amelyen segítséget lehet kérni a belgrádi nagykövetségen - hívta fel figyelmet Szijjártó Péter. A hívható telefonszám: +381 62 766 024.

Crvena zvezda
Ferencváros
Európa Liga

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.