Ugrás a tartalomra

Gyalog, huszár, futó

2018.03.17
17:39
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 70 általános iskolás gyermek vett részt a szerbiai általános iskolák észak-bácskai körzeti sakkversenyén, amelyet szombat délelőtt tartottak Szabadkán a Széchenyi István Általános Iskolában.

Egyéni és csapat küzdelemben mérhették össze ügyességüket a diákok. A legeredményesebb kis sakkozók kijutnak az országos versenyre.

Gyalog, huszár, futó. Nyilván mindenki tudja, hogy sakkfigurákról van szó, de a játékot vagy szeretjük vagy nem. A diákok körében egyre népszerűbb. A sakkverseny első helyezettje, Berényi Nikolett már három éves kora óta bűvöli a fekete-fehér táblát. Azt mondja, a játék logikus gondolkodásra késztet. Ő már biztosan ott lesz az országos megmérettetésen, amitől sokat vár: „Most első helyezést értem el, de nagyon szomorú vagyok, mert nem volt sok ellenfelem. Remélem, hogy az országoson több ellenfelem lesz.”

Régi dilemma, hogy hová is sorolható a sakk: sport, szellemi sport, vagy csupán játék. Abban azonban a játékosok egyetértenek, hogy türelem és logikus gondolkodás kell hozzá. Vojislav Stanković, Palics: „A sakk olyan sport, amelyhez nem kell szerencse, hanem intelligencia, és én itt feltalálom magam. Ezért is szerettem meg a játékot.”

A főbíró szerint a diákok között töretlen a népszerűsége a sakknak. A versenyeken önként és örömmel vesznek részt, nem kell őket toborozni. Rózsa Zsombor, főbíró: „Fiúk és lányok is szerepeltek külön-külön, egyéniben versenyeztek. És van egy újítás, a csapatverseny. Azt már vegyes csapatok alkotják. Itt a lányok és a fiúk összemérhetik a tudásukat.”

A szerbiai általános iskolák észak-bácskai körzeti sakkversenyén a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola diadalmaskodott 8 megszerzett helyezéssel és a csapatversenyt is a palicsiak nyerték.

sakk
verseny
általános iskola
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.