Ugrás a tartalomra

Halálos baleset a Forma-2-es Belga Nagydíjon

2019.09.01
07:52
2019.09.01
08:39
Forrás
Index.hu, HVG
Nem tudták megmenteni a 22 éves autóversenyző, Anthoine Hubert életét Spa-Franchorchamps-ban.

Az F2-es kategóriában induló pilóta a belgiumi pálya egyik leggyorsabb szakaszán, az Eau Rouge-ból kivezető Radillion-kanyarban volt részese egy balesetnek az equadori Juan Manuel Correával egyetemben.

Hubert az FIA közleménye szerint azonnal a versenypálya egészségügyi központjába vitték, de nem tudtak segíteni rajta. Halálát helyi idő szerint fél hét után öt perccel állapították meg. Correát egy liege-i kórházba vitték, stabil az állapota.

A baleset után a futamot a második körben leállították, és nem is indították újra.

Az F2 a Forma-1 egyik betétsorozataként van ott Spában, a nagydíjhétvége részeként rendezik meg. Ez a széria a második leggyorsabb az F1 után, itt versenyez a hétszeres F1-világbajnok fia, Mick Schumacher is. Az autók majdnem olyanok, mint a Forma-1-ben, ugyanazokból az anyagokból készülnek és ugyanolyan biztonságosra igyekeznek tervezni azokat, van például fejvédő glória is. Itt minden autó teljesen egyforma, a kasztni és a motor is egységes.

Az FIA szombat este közölte, hogy kegyeleti okokból törölte az F2 vasárnapi futamát is.

Spa-Francorchamp a világ egyik leggyorsabb és legveszélyesebb versenypályája, évtizedek óta rendeznek itt futamokat, történelmi helyszín a Forma-1-ben is. Az Eau Rouge talán a leghíresebb kanyar világszerte, a Radillon annak a folytatása, egy emelkedős, beláthatatlan bal-jobb kanyar kivezetése. Padlógázon veszik a pilóták, az F1-ben 300 kilométer/óra fölött, de az F2-ben is hasonló tempó körül haladnak át rajta. A régmúltban több halálos baleset is történt ezen a szakaszon.

Anthoine Hubert 1996. szeptember 22-én született a franciaországi Lyonban, 10 évesen kezdett gokartozni. 2013-ban váltott autókra, a francia F4-ben, majd a Forma-Renault-sorozatban indult. A Forma-3-ban 2016-ban mutatkozott be, és már a második futamát megnyerte. 2017-ben jött a következő nagy lépés, a GP3, második évében, tavaly a széria bajnoka lett két futamgyőzelemmel.

Az idei F2-es bajnokságban két győzelemmel, 77 ponttal az összesítés 8. helyén állt.

2018-ban lett a Reanult Sport-akadémia tagja, idén teljes támogatást kapott a Forma-1-ben gyári csapatot indító vállalattól, az istálló egyik növendéke volt, az F1 felé tartott.

Lewis Hamilton hosszabb és igen megható üzenetben búcsúzott tőle egyik közösségi oldalán.

halálos baleset
autóverseny

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.