Ugrás a tartalomra

Historizmus Szabadkán

2023.09.27
18:45
2023.09.27
19:53
Forrás
Pannon RTV
Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.

A fiatal történész a város 1880-as és 1890-es évek sportéletéről mesélt az érdeklődőknek. Egyebek mellett szó esett Szabadka első sportegyesületeiről, illetve azokról a személyekről is, akik jelentős szerepet vállaltak a település sportéletének kialakításában és fejlesztésében.

Kubičković Ákos, történész: „A legelső sportegylet Szabadkán egy korcsolyázó egylet volt, még 1876-ban alakult. Viszont utána alakult még néhány sportegylet, a Szabadkai Torna Egylet vagy az Achilles. Mind a kettőben nagy szerepe volt Vermes Lajosnak is, akit mindenféleképpen ki kell emelni, ő az akinek szíve és lelke volt ennek az egész sportmozgalomnak a 19. század végén.”

Historizmus Szabadkán
historizmus
Szabadka
sporttörténelmi
Kubičković Ákos
Szabadkai Város Múzeum
Achilles
Vermes Lajos

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.